Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012

Στην ΕΚΤ η εποπτεία των ευρωτραπεζών.










Η Ευρωπαϊκή Ένωση έκανε το πρώτο μεγάλο βήμα για την τραπεζική ενοποίησηδίνοντας το "πράσινο φως" για την ενιαία εποπτεία των τραπεζών από την ΕΚΤ.
Μετά από 4 μήνες σκληρών διαπραγματεύσεων και έντονων γαλλο-γερμανικών διαφωνιών, οι υπουργοί Οικονομικών συμφώνησαν τελικά να αναλάβει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως κύρια εποπτική αρχή για περίπου 200 τράπεζες της ευρωζώνης.
Ο Μισέλ Μπαρνιέρ, αρμόδιος επίτροπος, έκανε λόγο για «ιστορική συμφωνία» που παρέχει «το θεμελιώδες στοιχείο για χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη». «Είναι ένα κρίσιμο και που ουσιαστικό βήμα προς την ολοκλήρωση της τραπεζικής ενοποίησης και ένα καίριο βήμα προς την ενοποίηση της εποπτείας του χρηματοοικονομικού κλάδου στην ευρωζώνη και σε άλλα κράτη μέλη τα οποία η Κομισιόν επίσης ελπίζει να συμμετάσχουν» δήλωσε και ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και συμπλήρωσε: «Θέλω να υπογραμμίσω ότι μέσα σε 4 μήνες η πρόταση της Κομισιόν έγινε πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου, που αποδεικνύει για μία ακόμη φορά ότι η ΕΕ έχει την πολιτική βούληση και την ικανότητα να ενεργήσει γρήγορα σε σοβαρά ζητήματα»
Μετά από ένα 14ώρο μαραθώνιο συζητήσεων που ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, συμφωνήθηκαν μεταρρυθμίσεις που απαιτούν από τις εθνικές κυβερνήσεις να παραδώσουν τον έλεγχο επί των εθνικών τραπεζών. Σύμφωνα με αξιωματούχους, τέσσερις ώρες αφιερώθηκαν μόνο στη γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας.