Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Το σχέδιο για τα αυθαίρετα: Κατηγοριοποίηση και νομιμοποίηση με πληρωμή προστίμων.



Στην κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, ετοιμάζεται να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος, μέσα στο επόμενο διάστημα, ενώ ταυτόχρονα ετοιμάζεται να προχωρήσει και σε γενικευμένη ρύθμιση των αυθαιρέτων, η οποία θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης με πληρωμή προστίμων (αναλόγως και του μεγέθους της κάθε αυθαιρεσίας).

Αξίζει να αναφερθεί ότι η Τράπεζα της Ελλάδος ανεβάζει τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες σε κτίσματα (προφανώς όχι μόνο τις εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές αλλά και τις μικρές αυθαιρεσίες που υπάρχουν σε κάθε ακίνητο), στον αριθμό των 5.000.000. Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι οι αυθαιρεσίες ήτανε πάνω από 1.000.000. Ωστόσο, ο πενταπλάσιος αριθμός σημαίνει ότι σχεδόν η μισή χώρα είναι ένα απέραντο αυθαίρετο.

Τι σημαίνει αυτό; Ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος το επόμενο διάστημα θα πάει σε μία λογική΄"πλήρωσε για το σώσεις". Οπως ανακοίνωσε πρόσφατα στο 7ο συνέδριο RED Business Forum, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος Σωκράτης Αλεξιάδης, το κράτος θα προχωρήσει σε γενικευμένη ρύθμιση η οποία θα δίνει τη δυνατότητα νομιμοποίησης με πληρωμή προστίμων. Το σχέδιο προβλέπει δύο διαφορετικές περιπτώσεις:

- Μέσω της Τράπεζας Γης: Σε κάθε δήμο θα δημιουργηθεί μία Τράπεζα Γης στην οποία κάθε ιδιοκτήτης οικόπέδου ή κτιρίου με δικαίωμα να χτίσει με συγκεκριμένο συντελεστή δόμησης, θα μπορεί να τα παραχωρεί εφόσον δεν θέλει να τα αξιοποιήσει. Επίσης, κάποιος που κτίζει 3 ορόφους, αν και μπορεί να κτίσει 5, καταθέτει ή πουλάει στην Τράπεζα το υπόλοιπο. Ακόμα και επενδυτές ή εταιρείες που θέλουν να αγοράσουν δικαιώματα κτίσης ή παραπάνω συντελεστή θα καταφεύγουν στην Τράπεζα πληρώνοντας και αγοράζοντας το αντίστοιχο δικαίωμα. Οι δήμοι μπορούν επίσης να αγοράζουν δικαιώματα και να τα αξιοποιούν για κοινοφελείς σκοπούς ή να περιμένουν να κερδίσουν από τις υπεραξίες. Επίσης, αναμένεται να "ξεπαγώσει" και ο θεσμός της μεταφοράς συντελεστή δόμησης, αφού κάποιος ιδιοκτήτης θα μπορεί να πάρει συντελεστή από την Τράπεζα.

- Μέσω του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού (ΝΟΚ). Οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Περιβάλλοντος να προσανατολίζεται σε μια ρύθμιση κυρίως για βοηθητικούς χώρους όπως δώματα, κλιμακοστάσια κ.λπ. που πλέον ( με βάση των Νέο Οικοδομικό Κανονισμό) δεν προσμετρώνται στον συντελεστή. Οι παλιότερες παραβάσεις του ΓΟΚ με τον ΝΟΚ μπορούν να νομιμοποιηθούν με την πληρωμή ενός παραβόλου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι 500 ευρώ.

Οσον αφορά την κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων, εκεί θα υπάρχουν οι "μικρές" όπως η αλλαγή χρήσης ενός δωματίου, οι "μέτριες" όπως υπερβάσεις στην άδεια και αλλαγές χρήσεις σε ολόκληρα ακίνητα που όμως έχουν νόμιμη άδεια και οι "μεγάλες" όπως οι εξολοκλήρου αυθαίρετες κατασκευές που έγιναν χωρίς οικοδομική άδεια.

Σύμφωνα και με τα όσα δήλωσε πρόσφατα ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης "Κατευθυνόμαστε σε μία προσπάθεια να επιλύσουμε όσο πιο οριστικά γίνεται το ζήτημα των αυθαιρέτων" και υποστήριξε πως "δεν θα αδικηθεί κανένας".

Η πρόταση του ΥΠΕΚΑ αναμένεται να έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2013, οπότε λήγει και η πέμπτη παράταση για την τακτοποίηση που έχει δοθεί.