Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΠΟΥ «ΠΑΓΩΝΕ» ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΟΥ. Στον Αρειο Πάγο το «χαράτσι» στα ακίνητα.




Χθες προσέφυγε τελικά το Δημόσιο στον Άρειο Πάγο σε μία προσπάθεια να «ξεμπλοκάρει» το χαράτσι της ΔΕΗ και να συνεχιστεί απρόσκοπτα η πληρωμή του. Στην αίτηση το Δημόσιο τονίζει τον κίνδυνο να υποστεί ανεπανόρθωτη βλάβη, καθώς θα χάσει την είσπραξη 1 δισ. ευρώ εν μέσω οικονομικής κρίσης, προκειμένου να πείσει τον Άρειο Πάγο να «παγώσει την απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθήνας που έχει «μπλοκάρει» τις διαδικασίες γύρω από την κανονική πληρωμή στη ΔΕΗ του γνωστού τέλους ακινήτων (ΕΕΤΗΔΕ)».

Αίτηση
Χθες το Δημόσιο εκπροσωπούμενο από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα υπέβαλε αίτηση αναίρεσης και αίτηση αναστολής στον ΑΠ ζητώντας να ανατραπεί η απόφαση 1101/12 του Πρωτοδικείου που διέταξε να μην ενσωματώνεται το «χαράτσι» στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και να δέχεται η εταιρεία την πληρωμή μόνο του ρεύματος και όχι του ΕΕΤΗΔΕ, απειλώντας την με 300 ευρώ ημερήσια χρηματική ποινή ανά καταναλωτή σε περίπτωση που δεν συμμορφωθεί ση δικαστική εντολή.

Το Δημόσιο δεν μπόρεσε να πάρει χθες αναστολή της δικαστικής απόφασης, καθώς κρίθηκε ότι το αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής πρέπει να συζητηθεί σε ειδική διαδικασία τη Δευτέρα. Στην αίτηση το Δημόσιο υποστηρίζει ότι το ΕΕΤΗΔΕ είναι συνταγματικό όπως δέχθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας και η απόφαση του Πρωτοδικείου περί αντισυνταγματικότητας είναι εσφαλμένη και γι' αυτό πρέπει να ανατραπεί από τον Αρειο Πάγο.