Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Οι κατασκευαστές ζητούν παράταση για τα αυθαίρετα έως το 2014 και βελτιώσεις στο νόμο.



Να παραταθεί η καταληκτική ημερομηνία ένταξης στον νόμο περί αυθαιρέτων από τις 31/1/2013 στις 31/1/2014, δηλαδή να δοθεί παράταση ενός χρόνου, ζητά από το ΥΠΕΚΑ, η Ομοσπονδία Κατασκευαστών Κτιρίων Ελλάδος.
Παράλληλα, οι κατασκευαστές χαρακτηρίζουν αναγκαία την τροποποίηση του 4014/2011, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη χιλιάδων
ακινήτων στις διατάξεις του νόμου. Όπως αναφέρει η Ομοσπονδία, σε ανακοίνωσή της, μπορεί να επιτευχθεί άμεση αύξηση εσόδων του κράτους άνω των 3 δισ. ευρώ με την βελτίωση του νόμου 4014/2011.
Επίσης, ζητά να διευκρίνιζεται η ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011, σε ότι αφορά ακίνητα που έχουν υποχρέωση έκδοσης άδειας οικοδομής μέχρι την πιο πάνω ημερομηνία και έχει γίνει έναρξη εργασιών μέχρι την ημερομηνία αυτή πιστοποιούμενη με δημόσιο έγγραφο. Υπενθυμίζεται πως στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν όλα τα αυθαίρετα που κατασκευάστηκαν μέχρι τις 28 Ιουλίου 2011.
Εκτός από το ζήτημα των αυθαιρέτων, όμως, η Ομποσπονδία, ύστερα από απόφαση της Πανελλήνιας Συνδιάσκεψης των κατασκευαστών κτιρίων, θα υποβάλει αίτημα στο υπουργείου για ένα πλήθος θεμάτων όπως η κατάργηση της υποχρέωσης απόδοσης φόρου ακινήτου περιουσίας από τις οικοδομικές επιχειρήσεις για τα ακίνητα πού δεν έχουν πουλήσει, αναστολή εφαρμογής του N. 3427/2005 που αφορά τον ΦΠΑ στα ακίνητα μέχρι το 2015, μείωση του φόρου μεταβίβασης των ακινήτων στο 5% κτλ.
Τέλος, οι κατασκευαστές ζητούν, ακόμη, την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, όπου αυτές είναι μεγαλύτερες των αγοραίων, την κατάργηση των συντελεστών εμπορικότητας στα επαγγελματικά ακίνητα, διότι η εμπορικότητα έχει καταργηθεί, πλέον, τελείως εκτός των μεγάλων εμπορικών κέντρων, και την μη εφαρμογή νόμου υπεραξίας στα ακίνητα, καθώς είναι ανασταλτικός παράγοντας στην Κτηματαγορά.