Κυριακή 17 Φεβρουαρίου 2013

Μείωση έως 35% στις τιμές ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.


Ημερίδα Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής στη Θεσσαλονίκη: Δείτε τις τιμές πώλησης και μίσθωσης των κατοικιών στο κέντρο της πόλης


Οι μειώσεις στις τιμές των ακινήτων, στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζουν την κατηφόρα και, στις «καλύτερες» περιοχές του κέντρου κυμαίνονται μεταξύ 25% - 35%.

Την ίδια πορεία, ακολουθούν και τα ενοίκια αφού στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, έχουν πέσει κατά 30%-40%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις «κόπηκαν» ακριβώς στο μισό, δηλαδή κατά νοικιάζονται στο 50% των μισθωμάτων που πριν λίγα χρόνια εξασφάλιζαν εύκολα οι ιδιοκτήτες.

Τα στοιχεία για την αγορά ακινήτων της χώρας και ειδικότερα της Θεσσαλονίκης, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά, όπως έγινε φανερό σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με διοργάνωση τουΕλληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής.

Για τον πολιτικό μηχανικό και εκτιμητή της Εθνικής Τράπεζας της ΕλλάδαςΑλέξανδρο Βασιλείου, η ψυχολογία της αγοράς είναι πολύ κακή, βρίσκεται στη φάση της «θλίψης», η οποία συνεχίζεται και επόμενο στάδιο είναι η φάση της «κατάθλιψης». Ο εισηγητής, δεν προβλέπει καμία βελτίωση για το 2013, με τα νέα μέτρα για τη φορολογία ακινήτων, έδωσε τα παρακάτω στοιχεία από τις πολύ λίγες πράξεις που έγιναν κατά το 2012.

Στην αγορά τα σκήπτρα σε ζήτηση και τιμές, στο σημερινό περιβάλλον, εξακολουθούν να έχουν τα παραλιακά ακίνητα με πρώτα αυτά στο τμήμα της Παλιάς Παραλίας. Άλλωστε για τα παλαιά ακίνητα οι τιμές, στο τμήμα της Π. Παραλίας, ξεκινούν από τις 4.000 ευρώ/τ.μ. και κινούνται ανοδικά.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, όπου ουσιαστικά δεν υπάρχουν νεόδμητες κατασκευές, τα διαμερίσματα άνω της 10ετίας και με τις υψηλότερες τιμές είναι στην Π. Παραλία, με τιμές που κυμαίνονται από 3.000 – 5.000 ευρώ/τ.μ. Στη περιοχή του Λευκού Πύργου οι τιμές είναι μεταξύ 1.500-3.000 ευρώ/τ.μ. και στη Ν. Παραλία μεταξύ 2.000- 3.000 ευρώ/τ.μ. Οι υψηλότερες ανώτατες τιμές στην Αριστοτέλους φτάνουν τις 3.500 ευρώ/τ.μ., στη Σβώλου τα 1.850 ευρώ/τ.μ., ενώ τις πιο χαμηλές ανώτατες, είναι οι περιοχές Δικαστηρίων, Διοικητηρίου με 1.100 ευρώ/τ.μ. και, στα ανατολικά του κέντρου, η Δελφών με 1.200 ευρώ/τ.μ.

Στα νεόδμητα, στη Νέα Παραλία, καταγράφεται ένα πολύ μεγάλο άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ κατώτατης και ανώτατης τιμής, αφού οι τιμές ξεκινούν από τις 4.000 ευρώ/τ.μ. και φτάνουν τις 10.000 ευρώ/τ.μ.

Σε ό,τι αφορά στα μισθώματα, μεγάλες μειώσεις έχουν καταγραφεί στις περιοχές της Ανάληψης και της Χαριλάου, ενώ στο κέντρο και στην Τούμπα παρατηρείται σχετική σταθερότητα. Στη Χαριλάου τα μισθώματα κινούνται μεταξύ 1,71-3,07 ευρώ/τ.μ. Στην Ανάληψη για ενοικίαση σπιτιού ζητούνται σήμερα από 2,72 μέχρι 3,86 ευρώ/τ.μ.

Στο κέντρο της Θεσσαλονίκης οι τιμές που ζητούνται φθάνουν μέχρι και τα 7,23 ευρώ/τ.μ., όταν κανένα σπίτι δεν προσφέρεται για λιγότερα από 4,25 ευρώ/τ.μ. Στην Τούμπα τα ενοίκια κινούνται από 2,30 μέχρι 3,03 ευρώ/τ.μ.