Με γοργούς ρυθμούς ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος νέα ρύθμιση για τα αυθαίρετα, που θα δίνει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες να τακτοποιήσουν ή ακόμη και να νομιμοποιήσουν αυθαίρετα κτίσματα ή αυθαίρετες χρήσεις. Η νέα ρύθμιση αναμένεται μέσα στον Μάρτιο.
Η νέα ρύθμιση προετοιμάζεται καθώς τα τελευταία στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) είναι απογοητευτικά. Όπως δείχνουν, έως τις 20 Φεβρουαρίου, δηλαδή 17 μήνες μετά την έναρξη ισχύος του Ν. 4014/2011 για τα αυθαίρετα, τα έσοδα από την καταβολή παραβόλων και ειδικού προστίμου είναι μόνο 785 εκατ. ευρώ.
Η κυβέρνηση προσδοκούσε έσοδα από παράβολα και πρόστιμα περί τα 2 δισ. ευρώ. Τους τελευταίους μήνες, δε, η εισροή εσόδων είναι πολύ μειωμένη.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος προκειμένου να δώσει περισσότερα κίνητρα στους πολίτες ετοιμάζει νέες ρυθμίσεις ώστε να δίδεται η δυνατότητα πλήρους νομιμοποίησης σε κτίρια με άδεια, ενώ θα παραμείνει η «τακτοποίηση» για 30 χρόνια στις αυθαιρεσίες μεγάλης κλίμακας.
Για να γίνει αυτό θα πρέπει κατ' αρχάς να προχωρήσει η κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών αυθαιρεσιών ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Οι βασικές κατηγορίες αναμένεται ότι θα είναι τρεις:
- κτίρια χωρίς οικοδομική άδεια ή με μεγάλες υπερβάσεις
- αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος νομίμως υφιστάμενων κτιρίων
- μικρές πολεοδομικές παραβάσεις (μπάρμπεκιου, περίφραξη κ.ά.)
Παράλληλα, αναμένεται να προχωρήσει η δημιουργία της «ταυτότητας κτιρίου» που προβλέπεται στον νόμο Μπιρμπίλη για την τακτοποίηση των ημιυπαιθρίων (3843/2010) και αποτελεί πάγιο αίτημα και του ΤΕΕ.
Εκεί θα δηλώνονται τακτοποιημένα αυθαίρετα με μικρές παραβάσεις προκειμένου να νομιμοποιηθούν αλλά και όσα έχουν ήδη τακτοποιηθεί είτε με τον 3843/2010 είτε με τον 4014/2011 (μικρές παραβάσεις).