Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Προσφυγές βάζουν φρένο σε Κασσιόπη, Αφάντου, Αλυκές.




Δικαστική μάχη αναμένεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την αξιοποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ μιας σειράς από κρατικά ακίνητα. Διάφοροι ΟΤΑ, πολιτιστικοί - περιβαλλοντικοί σύλλογοι και ιδιοκτήτες επιχειρούν να μπλοκάρουν τις διαγωνιστικές διαδικασίες καταθέτοντας προσφυγές, κυρίως για την Κασσιώπη στην Κέρκυρα, τις Αλυκές Αναβύσσου και την Αφάντου Ρόδου.

Η Κασσιώπη
Ο Δήμος Κέρκυρας, κάτοικοι του νησιού και η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπέβαλαν προσφυγή κατά της ιδιωτικοποίησης της Κασσιώπης, υποστηρίζοντας ότι η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ που αποφάσισε η αρμόδια διυπουργική επιτροπή είναι παράνομη γιατί το επίμαχο ακίνητο δεν επιδέχεται τουριστικής αξιοποίησης αφού διάφορα τμήματά του (δάση, αιγιαλοί κ.λπ.) δεν ανήκουν στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου. Παράλληλα, παραβιάζεται το άρθρο 24 του Συντάγματος γιατί επιτρέπεται ο χωροταξικός σχεδιασμός από τον ιδιώτη - επενδυτή χωρίς τη μεσολάβηση των κρατικών αρχών για να εξασφαλιστεί η βιώσιμη ανάπτυξη με συνέπεια να κινδυνεύουν με αλλοίωση ευαίσθητα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του ακινήτου από την τουριστική εκμετάλλευση.

Σημειώνεται ότι για το επίμαχο ζήτημα είχε εκδικαστεί παρόμοια προσφυγή στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο στα μέσα Ιανουαρίου και εκκρεμεί η έκδοση της απόφασης.Στο Συμβούλιο της Επικρατείας εκδικάζεται, η δεύτερη προσφυγή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κίνησης οικολόγων από την Κέρκυρα για την αξιοποίηση της Κασσιώπης, λίγες μέρες μετά την ανακοίνωση παραχώρησης της έκτασης σε ξένο επενδυτή.

Στα τέλη Ιανουαρίου η NCH Capital απέκτησε κατόπιν διαγωνισμού το 100% των μετοχών Ανώνυμης Εταιρίας Ειδικού Σκοπού, στην οποία το Ταμείο έχει μεταβιβάσει το δικαίωμα της επιφάνειας του ακινήτου για περίοδο 99 ετών, έναντι €23 εκατ. Η συνολική έκταση του ακινήτου ανέρχεται σε 490.000 τ.μ., πάνω από το μισό των οποίων αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ σε αυτό υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Από την υπόλοιπη έκταση, (περίπου 178.000τμ.) ο επενδυτής έχει το δικαίωμα να αξιοποιήσει τα 36.000 τ.μ. για ήπια τουριστική ανάπτυξη.

Αρση απαλλοτριώσεων

Φρένο στην αξιοποίηση τουλάχιστον δύο εκτάσεων του ελληνικού δημοσίου βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Με αποφάσεις του, μπλοκάρει τη μεταβίβαση της έκτασης στην Ανάβυσσο Αττικής στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), ενώ επιβάλει «κούρεμα» στην προς αξιοποίηση έκταση στην περιοχή Αφάντου Ρόδου.

Το Στ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας έκανε δεκτή προσφυγή ιδιώτη για τη μερική άρση απαλλοτρίωσης που είχε γίνει στις 8 Ιουνίου 1972 και την επιστροφή της έκτασης στρεμμάτων στους αρχικούς ιδιοκτήτες της.

Η εν λόγω έκταση είχε απαλλοτριωθεί το 1972 μαζί με άλλες (συνολικά 550 στρεμ.), με σκοπό την τουριστική της αξιοποίηση και λειτούργησε πάνω από είκοσι χρόνια το πρώτο κρατικό γήπεδο γκολφ.

Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το Συμβούλιο Επικρατείας έκρινε, ότι παρήλθαν 35 έτη από την αρχική απαλλοτρίωση, μέσα στα οποία η Διοίκηση προέβη μεν σε ποικίλες νομικές ενέργειες και διαδικασίες, οι οποίες απέβλεπαν στην αξιοποίηση της ευρύτερης απαλλοτριωθείσης εκτάσεως Αφάντου Ρόδου, έγιναν πολλά σχέδια και προωθήθηκαν ενέργειες για την αξιοποίηση της περιοχής. Ωστόσο, διαπιστώνεται ότι ούτε οι διαδικασίες κατέληξαν σε συγκεκριμένο και αμέσως εφαρμόσιμο αποτέλεσμα ούτε, πολλώ μάλλον, εκτελέστηκαν έργα, πέραν εκείνων που είχαν κατασκευαστεί κατά το αρχικό στάδιο υλοποιήσεως του σκοπού της απαλλοτριώσεως.

Το εν λόγω σκεπτικό θεωρείται, σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ότι μπορεί να αποτελέσει δεδικασμένο για ανάλογες προσφυγές πρώην ιδιοκτητών στην επίμαχη περιοχή, αλλά και σε άλλες προς αξιοποίηση τουριστικές εκτάσεις του Δημοσίου.

Οι προσφυγές παλαιών ιδιοκτητών κατά του Δημοσίου για ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του ‘70, εκτός της Αφάντου Ρόδου, επικεντρώνονται κυρίως στα ακίνητα στην Ανάβυσσο Αττικής, στο Παλιούρι Χαλκιδικής και στο Φανάρι Κομοτηνής, ενώ ετοιμάζονται προσφυγές και για ακίνητα σε άλλες περιοχές.

Η Ανάβυσσος, ένα από τα διαθέσιμα φιλέτα στην Αττική, φαίνεται πως αποτελεί τον κύριο στόχο των προσφυγών. Πρόκειται για έκταση 1.460 στρεμμάτων, από τα οποία τα 500 είναι χαρακτηρισμένα δημόσια τουριστικά κτήματα, περί τα 500 είναι παραλία, ενώ τα υπόλοιπα 460 στρέμματα προήλθαν από την απαλλοτρίωση δεκάδων μεμονωμένων οικοπέδων που ανήκαν σε ιδιώτες.

Το 2010, το ΣΤ΄ Τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας με τρεις αποφάσεις του δικαίωσε πρώην ιδιοκτήτες συνολικής έκτασης 12 στρεμμάτων στις Αλυκές Αναβύσσου Αττικής, οι οποίοι ζητούσαν να τους επιστραφούν οι ιδιοκτησίες τους, που είχαν απαλλοτριωθεί το 1972 υπέρ του ΕΟΤ.

Η έκταση στο Παλιούρι Χαλκιδικής είναι η δεύτερη που τεμαχίζεται με δικαστικές αποφάσεις. Ήδη στο ΣτΕ εκκρεμούν πέντε αιτήσεις ακύρωσης απαλλοτριώσεων, ενώ την ίδια διαδικασία έχουν ξεκινήσει επτά ακόμα πρώην ιδιοκτήτες.

Στο Παλιούρι έχουν επιστραφεί περίπου 140 στρέμματα. Επίσης, στο Φανάρι Κομοτηνής οι πρώην ιδιοκτήτες έχουν καταφέρει να πάρουν πίσω από τον ΕΟΤ περίπου 70 στρέμματα. Σε ανάλογη κατάσταση βρίσκονται εκτάσεις στην Κρυοπηγή, στα Καλά Νερά Ν. Μαγνησίας, στην Επανομή Ν. Θεσσαλονίκης και στην Αγυιά Ν. Πατρών.