Μαζικό ξεπούλημα ακινήτων σε πόλεις που επηρέασε περισσότερο το σχέδιο αναδιάρθρωσης των ΑΕΙ και ΤΕΙ, καταγράφουν ειδικοί της αγοράς. Πόλεις που χάνουν πολλές εκατοντάδες φοιτητές έχουν υποστεί μεγάλο πλήγμα στην κτηματαγορά τους.
Χαρακτηριστική η περίπτωση της Ιεράπετρας και του Αγίου Νικολάου στην Κρήτη, όπου θα χάσουν όλους τους φοιτητές τους. Σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιοκτήτες ακινήτων που βλέπουν τα σπίτια τους να μένουν ξενοίκιαστα, αλλά και οικογένειες φοιτητών που είχαν αγοράσει σπίτια, τα πουλάνε όσο - όσο και σπεύδουν να βρουν διαμερίσματα στο Ηράκλειο.
Χωρίς κανένα τμήμα ή σχολή θα μείνουν 12 πόλεις. Πρόκειται για την Ιεράπετρα, τον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, το Αίγιο, την Αμαλιάδα, τη Λευκάδα, το Αργοστόλι, τη Ναύπακτο, τη Λειβαδιά, τα Μουδανιά, τη Βέροια, την Έδεσσα και τη Νάουσα. Εκτιμάται ότι 31 χιλιάδες φοιτητές θα μετακινηθούν εξαιτίας των συγχωνεύσεων σε άλλες πόλεις.
Στους «κερδισμένους» από τις ανατροπές που έρχονται είναι οι Σέρρες και φυσικά η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. «Χαμένοι» από την «Αθηνά», εκτός από τις 12 πόλεις, θα είναι και όσες θα χάσουν τμήματα. Για παράδειγμα, στη Λάρισα χάνεται το τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του ΤΕΙ που απορροφάται από το ΤΕΙ Λαμίας. Επίσης στη Χαλκίδα περίπου 1930 φοιτητές του τμήματος Ηλεκτρολογίας θα μετακινηθούν στη Λαμία ενώ 2.600 φοιτητές του Τμήματος Διοίκησης και Οικονομίας θα μεταφερθούν στις εγκαταστάσεις της Θήβας.
Από το ΤΕΙ Πάτρας φεύγουν οι σχολές Διοίκησης Επιχειρήσεων, Τουριστικών Επαγγελμάτων και Λογιστικής που μεταφέρονται στο Μεσολόγγι.
Οσο για τις Σέρρες, που λέγεται ότι υπήρξε παρέμβαση υπέρ των τμημάτων στη πόλη από την οικογένεια Καραμανλή, θα μεταφερθούν αρκετά τμήματα από τη Θεσσαλονίκη ενώ οι φοιτητές δύο τμημάτων από τη συμπρωτεύουσα πηγαίνουν στη Φλώρινα.
Απο την αλλη πλευρά η ακαδημαϊκή κοινότητα, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις που θα εγκαταλειφθούν αν και κόστισαν εκατομμύρια ευρώ στο ελληνικό κράτος. Για παράδειγμα, το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου χάνει μεγάλο μέρος της φοιτητικής κοινότητας, στεγάζεται σε ιδιόκτητη έκταση επιφάνειας 1.414.659,78 τ.μ. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του ιδρύματος καταλαμβάνουν επιφάνεια 38.868 τ.μ. σε μονώροφα ή διώροφα κτίσματα με συνολική δόμηση 58.285 τ.μ. Το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, το οποίο λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη από το 1974 καταλαμβάνει χώρους 1.352 τ.μ. ενώ χρησιμοποιεί υπαίθριους χώρους για εργαστηριακές δραστηριότητες στο χώρο του αγροκτήματος, συνολικά 800τμ.