Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Τι συζητούν στο υπουργείο για αντικειμενικές και ενιαίο φόρο.



Διαρκείς συσκέψεις για το νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών που θα ισχύσει από φέτος αλλά και του νέου φόρου ακινήτων, γίνονται στο υπουργείο Οικονομικών με επικεφαλής των υφυπουργό, Γ. Μαυραγάνη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επικρατεί μεγάλος προβληματισμός στην επιτροπή για την αλλαγή των αντικειμενικών αξιών, καθώς η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά από τη μια και η αναγκαιότητα της είσπραξης εσόδων 3,2 δισ. ευρώ από την άλλη, δημιουργούν ένα γόρδιο δεσμό που δύσκολα θα μπορέσει να λυθεί.

Στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται δύο βασικά προβλήματα. Το ένα είναι τι θα γίνει με τα ακίνητα που είναι άδεια και ξενοίκιαστα, επομένως απρόσοδα για τον ιδιοκτήτη τους. Και το δεύτερο είναι τι θα γίνει με τα αγροτεμάχια, ποια θα εξαιρεθούν και πώς θα φορολογηθούν.

Αν και ο χρόνος ανακοίνωσης των μέτρων για τα ακίνητα έχει μετατεθεί για μετά το Πάσχα, εντούτοις το υπουργείο κάνει αγώνα δρόμου προκειμένου να συγκεράσει όλες τις απόψεις.

Για το πρώτο πρόβλημα οι ιδιοκτήτες ζητούν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, όπου υπάρχει κάθετη πτώση των τιμών. Μια πρόταση που έχει κατατεθεί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων είναι να υπάρχει μειωμένη φορολόγηση των ακινήτων που αποδεδειγμένα ήταν κλειστά και για τους 12 μήνες του 2012.

Οι ιδιοκτήτες λένε ότι ο νέος φόρος πρέπει να προβλέπει ότι για τα ακίνητα αυτά πρέπει να υπάρξει μείωση κατά 50% της αξίας των κενών ακινήτων. Αν δηλαδή ένα ακίνητο (κατοικία, γραφείο ή κατάστημα) έχει αξία 200.000 ευρώ και είναι άδειο για ένα ολόκληρο χρόνο να φορολογηθεί με αξία 100.000 ευρώ.
Στις αρμόδιες αρχές του υπουργείου υπάρχουν σειρά αιτημάτων από φορείς, όπως οι βιομήχανοι, οι βιοτέχνες αλλά και οι εταιρείες real estate που διαχειρίζονται μεγάλα ακίνητα, όπως εμπορικά κέντρα, σχετικά με το φόρο. Πολλοί μάλιστα τον χαρακτηρίζουν εξοντωτικό.

Από την πλευρά των ιδιοκτητών, πάντως, γίνεται λόγος και για την εγκύκλιο του γραμματέα Εσόδων, Χ. Θεοχάρη, σχετικά με τις ποινικές διώξεις όσων χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ. Οπως τονίζει η ΠΟΜΙΔΑ, στοχοποιούνται οι ιδιοκτήτες που αδυνατούν να πληρώσουν φέτος τους απανωτούς φόρους, δηλαδή ΕΤΑΚ, ΦΑΠ 2011 και 2012 καθώς και τον Ενιαίο Φόρο που θα έρθει σύντομα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι την ερχόμενη Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει εκδήλωση στο ΕΒΕΑ για την οικονομική πολιτική του και θα συζητηθούν και τα θέματα ακίνητης περιουσίας.