Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Κλειδώνει το αφορολόγητο 100.000 ευρώ για το ζευγάρι με ακίνητα.



Κλειδώνει, όπως όλα δείχνουν το βασικό σενάριο για ατομικό αφορολόγητο 50.000 ευρώ και 100.000 ευρώ για τα ζευγάρια, σε ότι αφορά τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

Σήμερα το καυτό θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής υπό τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, αν και ο τελευταίος είπε χθες έξω από το Μαξίμου ότι υπάρχει ακόμη αρκετός χρόνος για τις τελικές αποφάσεις.

Σε χθεσινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ., Δ. Χατζησωκράτης επιβεβαίωσε το σενάριο των 50.000 ευρώ.

Σε ότι αφορά τη φορολόγηση των αγροτεμαχίων εξετάζεται να καθιερωθεί ξεχωριστή κλίμακα και να υπάρχει ειδικό αφορολόγητο για τους κατ΄ επάγγελμα αγρότες. Δεν αποκλείεται πάντως ο φόρος για τα αγροτεμάχια να πάει για το 2014 καθώς ο στόχος για φέτος υπολογίζεται οτι θα καλυφθεί από τα έσοδα του ΕΕΤΗΔΕ και τον ΦΑΠ των προηγούμενων ετών που δεν είχε αποσταλεί.

Σε κάθε περίπτωση, ο νέος ενιαίος φόρος στα ακίνητα θα πρέπει να αποδίδει έσοδα 3 δισ. ευρώ ετησίως.

Σχετικά με το Ενιαίο Φόρο Ακινήτων η ΠΟΜΙΔΑ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Οικονομικών, Γ. Στουρνάρα, εξαπολύοντας ουσιαστικά επίθεση για τους φόρους που βαρύνουν την περιουσία τους. Η ΠΟΜΙΔΑ αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες σκοπεύουν να παραδώσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο αν δεν εισακουσθούν οι προτάσεις τους ώστε ο νέος ΦΑΠ να διαμορφωθεί σε επίπεδα που να μπορούν να ανταποκριθούν οι φορολογούμενοι.

"Καταστρέφετε, τονίζεται χαρακτηριστικά στην επιστολή, όλους τους ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων ακινήτων αλλά και οικοπέδων, οι οποίοι κάλλιστα γνωρίζετε ότι αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στο νέο, γι' αυτούς, φόρο".