"Η ακίνητη περιουσία στην χώρα μας βρίσκεται πλέον υπό διωγμό, αφού θα τιμωρείται κάθε ιδιώτης που αποφάσισε να επενδύσει όλες τις οικονομίες του σε ένα ακίνητο, με σκοπό να βοηθάει με την ενοικίασή του την οικογένειά του και ακόμη να πωλήσει το ίδιο το ακίνητο για να ξεπληρώσει τις πάσης φύσεως δανειακές του υποχρεώσεις" αναφέρει η Ένωση Εργοληπτών - Κατασκευαστών Δημοσίων - Ιδιωτικών Έργων - Εργολάβων Οικοδομών - Διαχειριστών - Εκμεταλλευτών Ακινήτων Ελλάδος σε υπόμνημα που απέστειλε προς το υπουργείο Οικονομικών.
Ακόμα, η επιβολή συμπληρωματικού φόρου 3% στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα και επαγγελματική μίσθωση, τονίζει η Ένωση, θα επιφέρει ένα ακόμη γερό κτύπημα στην οικοδομική δραστηριότητα της χώρας, που στην συνέχεια θα μετακυλήσει σε όλα τα επαγγέλματα που δραστηριοποιούνται γύρω από αυτήν και θα τροφοδοτήσει την αύξηση της ανεργίας και την ολοκληρωτική καθίζηση της αγοράς.
Συγκεκριμένα, η Ένωση αναφέρεται στο υπόμνημά της στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από την Βουλή στις 11/01/2013 και που επιφέρει αλλαγές:
1) Στην φορολόγηση των εισοδημάτων από μισθώσεις ακινήτων
2) Στην φορολόγηση των κερδών υπεραξίας κεφαλαίου που προκύπτουν από την μεταβίβαση ακινήτου
3) Στην φορολόγηση ακινήτων που δεν αποδίδουν εισόδημα και
4) Στην αύξηση του φόρου ακίνητης περιουσίας, αύξηση συντελεστών, κατάργηση του αφορολογήτου
Για τις αλλαγές αυτές παρατηρεί τα ακόλουθα::
"Στην πρώτη περίπτωση:
Α) Οι ιδιοκτήτες ακινήτου, που μέχρι σήμερα εισέπρατταν ετήσια ενοίκια κάτω των 10.000 ευρώ και δεν είχαν άλλα έσοδα, να επιβαρύνονται με επιπλέον φόρους.
Β)Στο ακαθάριστο ποσό από ακίνητα, επιβάλλεται συμπληρωματικός φόρος που υπολογίζεται με συντελεστή ενάμισι τοις εκατό (1,5%).Ο συντελεστής, όμως αυτός, αυξάνεται σε 3%, εφ΄ όσον η επιφάνεια κατοικίας υπερβαίνει τα 300 τετραγωνικά μέτρα ή πρόκειται για επαγγελματική μίσθωση.
Έτσι, ενώ είχε καταργηθεί ο συμπληρωματικός φόρος που αφορούσε τα εισοδήματα από μισθώματα κατοικιών και αναμενόταν να καταργηθεί και ο συμπληρωματικός φόρος στα έσοδα από μισθώματα επαγγελματικών χώρων, συνέβη δυστυχώς το αντίθετο.
Στη δεύτερη περίπτωση:
Για ακίνητα που αποκτώνται μετά την 1/1/2013 και μετά την κτήση μεταβιβάζονται με επαχθή αιτία, τότε ο μεταβιβάζων το ακίνητο υπόκειται σε φόρο 20% , που υπολογίζεται στην διαφορά μεταξύ τιμής κτίσης και τιμής πώλησης.
Η ρύθμιση αυτή αποτελεί μια ακόμη φορολογική επιβάρυνση για κάθε ιδιώτη, αφού θα του επιβάλλεται φόρος εισοδήματος στην πώληση κάθε περιουσιακού του στοιχείου και μάλιστα με υψηλό συντελεστή 20%.
Στην τρίτη περίπτωση:
Είναι αδιανόητο να φορολογούνται ακίνητα τα οποία δεν αποδίδουν κανένα απολύτως εισόδημα. Όπως όταν παραδίδονται οι πινακίδες από τα παλαιά αυτοκίνητα για να μην φορολογηθούν, έτσι και τα ακίνητα που δεν προσφέρουν κανένα εισόδημα στον ιδιοκτήτη φορολογούμενο δεν πρέπει να φορολογούνται.
Στην τέταρτη περίπτωση:
Πληροφορούμεθα ότι στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο για την φορολόγηση της περιουσίας και των ακινήτων, εξετάζονται τα ενδεχόμενα της κατάργησης του αφορολογήτου και, κατά την φορολόγηση της περιουσίας, η αύξηση των συντελεστών αυτής.
Θα θέλαμε, στο σημείο αυτό, να σας επισημάνουμε ότι η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής στην Ελλάδα - την δύσκολη οικονομική περίοδο που διανύουμε - έχει στηριχθεί στην οικογενειακή αλληλεγγύη.
Σκέψεις, όπως επιπλέον φορολογική επιβάρυνση στις γονικές παροχές και δωρεές με οποιονδήποτε τρόπο, έρχονται σε σύγκρουση με την οικογενειακή αλληλεγγύη που έχει παράδοση στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου, ζητούμε να επανέλθει άμεσα το αφορολόγητο στις γονικές παροχές και στο φόρο ακίνητης περιουσίας".
Για όλα τα ανωτέρω, η Ένωση παρακαλεί τον υπουργό Οικονομικών, να επανεξετάσει το όλο θέμα, διότι, όπως αναφέρει, η βαριά φορολογία που επιβάλλεται στα εισοδήματα των μισθωτών και συνταξιούχων και στα ακίνητα, το μόνο που επιτυγχάνει είναι να νεκρώσει την αγορά, να φτωχοποιήσει τον ελληνικό λαό και να σταματήσει κάθε οικοδομική δραστηριότητα, που αποτελεί κύριο πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής μας οικονομίας.
Επίσης, κάνει ειδική αναφορά για τα διατηρητέα κτίρια, ζητώντας να εξαιρεθούν από τα μέτρα αυτά, που αποτελούν πραγματικά κοσμήματα και συμβάλλουν στην διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Εκφράζει, ακόμα την απορία της, πώς λαμβάνονται τέτοια επώδυνα μέτρα εν αγνοία του ελληνικού λαού, που εν συνεχεία καλείται να είναι συνεπής στις φορολογικές του υποχρεώσεις, όταν δεν έχει χρήματα να καλύψει και τις πλέον στοιχειώδεις οικονομικές του ανάγκες.
Η Ένωση επισημαίνει και την "αψυχολόγητη απόφαση του" υπουργείου Οικονομικών Υπουργείου για την τμηματική καταβολή του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας σε μόνο δύο ή τρείς μηνιαίες δόσεις, αναφέροντας ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι δόσεις από τουλάχιστον 10 και επάνω, για να μπορεί ο κάθε Έλληνας πολίτης "να δώσει ακόμη και από το υστέρημά του προκειμένου να εκπληρώσει και την φορολογική αυτή αφαίμαξη".
Τελειώνοντας, τονίζει ότι κάθε επαχθές φορολογικό μέτρο δεν βοηθά τα έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού και την πραγματική οικονομία, αλλά αντίθετα "τα έσοδα θα μειώνονται συνεχώς με άμεση, όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του Μνημονίου, μείωση μισθών, συντάξεων και κάθε οικονομικής δραστηριότητας".