Το ΔΝΤ στην έκθεσή του με τίτλο "Dealing with Private Debt Distress in the Wake of the European Financial Crisis" που δημοσιοποιήθηκε χθες, προτείνει τη θεσμοθέτηση αποτελεσματικών κανόνων που θα επιτρέπουν άμεσο κούρεμα του χρέους δανειοληπτών που βρίσκονται υπό πίεση, ενώ αναφερόμενο στην περίπτωση της Ελλάδας, σημειώνει ότι ότι ο νόμος Κατσέλη δεν έφερε τα επιθυμητά αποτελέσματα.
"Με την κρίση να έχει σχεδόν τελειώσει και την ανάκαμψη να παραμένει χλιαρή, τώρα είναι η ώρα να δημιουργηθούν οι συνθήκες για ουσιαστική αναδιάρθρωση του ιδιωτικού χρέους σε μια σειρά από υπερχρεωμένες χώρες. Αυτό είναι ακόμη περισσότερο επιτακτικό επειδή θα μπορούσε να περάσουν αρκετά χρόνια έως ότου να γίνουν εμφανή τα αποτελέσματα" υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η μη αντιμετώπιση του υψηλού χρέους του ιδιωτικού τομέα δεν βοηθάει ούτε τους οφειλέτες ούτε τους πιστωτές. Οι σωστές ρυθμίσεις για την ελάφρυνση νοικοκυριών και επιχειρήσεων μειώνουν την αβεβαιότητα και επιδρούν θετικά στην οικονομία, αναφέρεται χαρακτηριστικά, προσθέτωντας ότι πρόσφατα ευρήματα έρευνας του Ταμείου δείχνουν ότι μια αύξηση 10% στο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώνει τις τραπεζικές χορηγήσεις κατά 4%.