Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2013

Μικραίνουν οι προσδοκίες για έσοδα από τα ακίνητα.


Προβληματισμό προξενεί στην αγορά η απόφαση του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων να βγάλει σε διαγωνισμό για εκποίηση, πέντε από τα 16 οικόπεδα, που χρησιμοποιήθηκαν ως εργοτάξια στη διάρκεια κατασκευής της Αττικής Οδού.

Την ωρίμανση των συγκεκριμένων οικοπέδων έχει αναλάβει η ΕΤΑΔ, με τη νομική υποστήριξη του δικηγορικού γραφείου Μπάχας - Γραμματίδης και Συνεργάτες. Η διαγωνιστική διαδικασία προβλέπει σε πρώτη φάση την κατάθεση προσφορών -με εξασφάλιση ύψους τουλάχιστον €1 εκατ.- και στη συνέχεια υποβολή δεσμευτικών προσφορών στις 19 Ιουνίου.

Το πακέτο αυτό θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ποσό της τάξης των €5 εκατ., σύμφωνα με το καλό σενάριο εκτιμούν στελέχη επενδυτικών φορέων, που θα μειώσει ισόποσα το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ακόμη όμως και το ελάχιστο αυτό ποσό είναι πολύ δύσκολο να εισρεύσει στα ταμεία του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς υπάρχουν εγγενή προβλήματα στη δόμηση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου.

Τα προβλήματα αυτά εστιάζονται στους τρεις γνωστούς τομείς: Αδειοδότηση / χρήσεις γης, χρηματοδότηση και προσφορά.

Υπουργική απόφαση για εξασφάλιση

Το ζήτημα της αδειοδοτικής διαδικασίας, έστω και αν παραβλέψει κανείς την ωρίμανση κάποιων προβλημάτων νομικής φύσης ως προς το ιδιοκτησιακό καθεστώς, ο υποψήφιος επενδυτής θα πρέπει να ακολουθήσει τις χρήσεις γης που συνόδευαν την απαλλοτρίωση (εμπορικές εξυπηρετήσεις, χώροι στάθμευσης) , που μεταφράζεται σε γραφεία, καταστήματα και... γκαράζ, και να προβεί στην αξιοποίηση του Ακινήτου, σύμφωνα με τους περιορισμούς που τίθενται από τις γενικές και ειδικές πολεοδομικές και περιβαλλοντικές διατάξεις που ισχύουν για τα συγκεκριμένα Χ.Ε.Υ. της Αττικής Οδού. και μάλιστα με μόνη εξασφάλιση απέναντι στο ΣτΕ μία υπουργική απόφαση.

Προσφορά και ζήτηση

Αν υποθέσει κανείς ότι μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση, γεγονός που σήμερα κινείται στη σφαίρα της φαντασίας, θα βρεθεί σε ένα περιβάλλον γεμάτο κτήρια γραφείων, με ενοίκια (όσα καταβάλλονται) της τάξης των €8/τμ. - €9/τμ. που δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ανάπτυξη. Και μάλιστα την ώρα που ένας μεγάλος παίκτης της συγκεκριμένης αγοράς (Cosmote) «μετακόμισε» 26.000 τμ. σε κτήριο υψηλής ποιότητας επί της Αττικής Οδού.

Ρίσκο χώρας

Μοναδική περίπτωση υλοποίησης κάποιας ανάπτυξης, προβάλει η περίπτωση back to back, όπου υπάρχει developer, με εξασφαλισμένα συμβόλαια πολυεθνικής εταιρείας, που θα μπορέσει να αντλήσει δανεισμό από ξένη τράπεζα, πληρώνοντας το ρίσκο της χώρας στο επιτόκιο δανεισμού...

Πιέσεις

Η διαφαινόμενη «αγωνία» του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου να παράξει έργο, ενόψει της προειδοποίησης της Τρόικα για αλλαγή ηγεσίας, τροφοδοτεί την επιχειρηματολογία νέας έκθεσης της Morgan Stanley, η οποία θεωρεί υψηλό το ποσοστό της συμμετοχής των ακινήτων στους στόχους των αποκρατικοποιήσεων και θέτει ερωτηματικά για πόσο εφικτός είναι ακόμη και ο αναθεωρημένος στόχος των €8 δισ. μέχρι το 2016, σε σχέση με τα €50 δισ. του 2011.