Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου 2013

Καλαφάτης: όχι σε νέα παράταση για τα αυθαίρετα-πρόστιμα σε όσους δεν τα δηλώσουν-δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης.



"Οι πολίτες πρέπει να ξέρουν ότι, δηλώνοντας το αυθαίρετό τους, θα αποφύγουν μελλοντικά πρόστιμα μεγάλου ύψους". Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης σε συνέντευξη στην Real Planet.

Με αυτόν τον τρόπο, ανέφερε ο κ. Καλαφάτης, "μόλις η Πολιτεία αποκτήσει ολοκληρωμένη εικόνα του δομημένου χώρου, θα μπορεί να σχεδιάσει πιο αποτελεσματικά και να προστατέψει το περιβάλλον πιο ουσιαστικά. Αυτό θα γίνει μέσω της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου, την οποία σχετικά σύντομα, ταυτόχρονα με το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα ενεργοποιούμε. Τονίζω δύο πράγματα: Πρώτον ότι θα υπάρχει απόλυτη προστασία των δασών, του αιγιαλού , των μνημείων, στο πλαίσιο του Συντάγματος. Και δεύτερον, ότι καμία αυθαιρεσία, η οποία έγινε μετά τον Ιούλιο του 2011, δεν θα νομιμοποιηθεί".

Παράλληλα, ο υπουργός λίγες ημέρες πριν δοθεί τη δημοσιότητα το νέο σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα, τόνισε ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση για την τακτοποίηση πέραν της 31ης Μαΐου, ενώ για διευκόλυνση των πολιτών δρομολογείται η δυνατότητα τμηματικής εξόφλησης του ειδικού προστίμου.

"Ετοιμάζουμε - και είμαστε ήδη σε τελική φάση - ένα νέο σχέδιο νόμου με το οποίο θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με έναν, όσο το δυνατόν, πιο συνολικό, ολιστικό και δομικό τρόπο το ζήτημα. Βασικός στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρα και ευκαιρία στους πολίτες να δηλώσουν τις όποιες αυθαιρεσίες έχουν κάνει, ώστε η πολιτεία να γνωρίζει την ποσότητα και την έκταση των αυθαιρεσιών, τη βαρύτητά τους και την επιβάρυνση σε σχέση με το περιβαλλοντικό ισοζύγιο".

Σχετικά με την παράταση και τα πρόστιμα σημείωσε "Επιλέξαμε να δώσουμε παράταση μέχρι τέλη Μαΐου στον υφιστάμενο νόμο για τα αυθαίρετα, προκειμένου να διευκολύνουμε τους πολίτες, να δώσουμε καλύτερους οικονομικούς όρους και τη δυνατότητα για τμηματική εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου. Δεν σκεφτόμαστε, όμως, άλλη παράταση".

Σε ερώτηση σχετικά με το τι προβλέπεται για τις μικροαυθαιρεσίες (π.χ. ημιυπαίθριους χώρους), που κάποιοι δεν έχουν δηλώσει, ο υπουργός ανέφερε ότι "Στοχεύουμε σε μια οριστική λύση για ένα μεγάλο εύρος μικροαυθαιρεσιών. Δεν είναι δυνατόν πολίτες οι οποίοι είτε από άγνοια είτε από λάθος δεν δήλωσαν, για παράδειγμα, τη νέα διαμερισματοποίηση του σπιτιού τους, να παραμένουν όμηροι της νέας νομοθεσίας που απαγορεύει τις μεταβιβάσεις. Θέλουμε να δώσουμε όμως οριστικές λύσεις και σε πιο σύνθετα ζητήματα. Για τους πολίτες π.χ. που έχουν αυθαιρεσίες εντός του περιγράμματος ή του όγκου του κτιρίου που υφίσταται νόμιμα, με άδεια οικοδομής, πρέπει να διερευνηθεί εξαντλητικά η δυνατότητα ώστε να μπορούν και αυτοί να αποκτήσουν οριστικό τίτλο. Τα αυθαίρετα βέβαια που στερούνται παντελώς άδειας οικοδομής θα μπορούν μόνο να τακτοποιηθούν για ένα διάστημα, ώστε να γίνουν δικαιοπραξίες. Συζήτηση για όσα αυθαίρετα βρίσκονται σε δάση, αιγιαλούς ή αρχαιολογικούς χώρους, δεν γίνεται".

Για όσους έχουν ήδη ενταχθεί στις ρυθμίσεις των υφιστάμενων νόμων για ημιυπαίθριους και αυθαίρετα ο υπουργός πρόσθεσε ότι "θα ενταχθούν στις ρυθμίσεις του νέου νόμου χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν επιπλέον χρήματα. Το σχέδιο νόμου που ετοιμάζουμε θα αφορά τους πολλούς και όχι τους λίγους. Δεν σκοπεύουμε να μειώσουμε τα πρόστιμα που προβλέπονται σήμερα, όμως θέλουμε να δώσουμε, ιδιαίτερα σε όσους έχουν οικονομικές δυσκολίες, την ευχέρεια να τα πληρώσουν και να διασφαλίσουν την περιουσία τους. Πάντα με σεβασμό στο περιβαλλοντικό ισοζύγιο. Να προσθέσω κάτι ακόμη. Η νομοθετική πρωτοβουλία που αναλαμβάνουμε, δεν γίνεται ερήμην των πολιτών. Ήδη, εδώ και μήνες συγκεντρώνουμε προτάσεις φορέων. Και πριν από λίγες ημέρες ανέλαβα την πρωτοβουλία,να ακούσουμε, ως ΥΠΕΚΑ, προκαταβολικά τις απόψεις και τις προτάσεις των βουλευτών, όλων των κομμάτων, για το θέμα των αυθαιρέτων. Κάτι που συνέβη για πρώτη φορά, από όσο γνωρίζω. Και σας πληροφορώ ότι πολλές από αυτές είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και θα ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου".

Τέλος, δήλωσε ότι κύρια αρμοδιότητα για τις κατεδαφίσεις ανήκει στις αποκεντρωμένες διοικήσεις. "Χρειάζονται όμως γενικοί κανόνες εφαρμογής, από τους οποίους με αδιάβλητο τρόπο να προκύπτουν οι προτεραιότητες στην κατεδάφιση αυθαιρέτων, με έμφαση στη βαρύτητα της κάθε παράβασης. Και σε αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε, ώστε σύντομα να υπάρχει αυτό το διαφανές εργαλείο."