Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Σταθεροποιούνται οι τιμές των κατοικιών, καταρρέουν σε καταστήματα-γραφεία.



Έκθεση της εταιρείας συμβούλων ακινήτων, Δανός, σε συνεργασία με την BNP Paribas RE προβλέπει σταθεροποίηση στις τιμές των κατοικιών για το 2013 αλλά συνέχιση της κατάρρευσης των επαγγελματικών ακινήτων.

Περίπου 200.000 σπίτια είναι απούλητα σήμερα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ενώ οι τιμές έχουν ήδη μειωθεί έως και 30%, κυρίως στα πολυτελή ακίνητα των βορείων και νοτίων προαστίων της Αθήνας και σε σπίτια αξίας πάνω από 1 εκατ. ευρώ. Οσον αφορά στη Θεσσαλονίκη, οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση έως και 40% βρίσκονται στα ανατολικά προάστια.

Για το τρέχον έτος σημειώνεται, προβλέπεται σταθεροποίηση των τιμών των ακινήτων ενώ τονίζεται ότι μεγαλύτερες προοπτικές ανάκαμψης έχει ο κλάδος των τουριστικών ακινήτων και των ξενοδοχείων ως αποτέλεσμα της εκτιμώμενης έλευσης 17 εκατ. τουριστών για το 2013

Αντίθετα, στην αγορά γραφείων και καταστημάτων, καταγράφεται η μεγαλύτερη κατάρρευση των τιμών. Οι περισσότεροι ενοικιαστές έχουν καταφέρει να επιτύχουν εκπτώσεις στα μισθώματα που φτάνουν το 40%. Το ποσοστό των κενών γραφείων φτάνει το 20% και σε ορισμένες περιοχές το 25%-30%. Στις καλύτερες περιοχές της Αθήνας τα ενοίκια μειώθηκαν από 27 σε 20 ευρώ/τ.μ.

Για παράδειγμα στην Αθήνα, η πτώση όσον αφορά τις τιμές στα καταστήματα αντιστοιχεί σε 42% στην Σόλωνος, 32% στην Σταδίου, 35% στο Μαρούσι.