Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Τεράστιες οι δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων.



Το 95% των ελληνικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν πριν το 1980 είναι ενεργειακής κατηγορίας Δ και το 54% αυτών που κατασκευάστηκαν πριν το 1955, ενεργειακής κατηγορίας Η, πράγμα το οποίο δείχνει τις τεράστιες δυνατότητες εξοικονόμησης ενέργειας μέσα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων στην Ελλάδα.Η υλοποίηση ενός πραγματικά φιλόδοξου τέτοιου προγράμματος δε θα έχει μόνο οφέλη για τα νοικοκυριά αλλά και για την εθνική οικονομία αφού μπορεί να δημιουργήσει ή να διατηρήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στον κατασκευαστικό αλλά και άλλους τομείς.

Η δυσκολία οφείλεται κυρίως στην οικονομική κρίση και ειδικά στην ενεργειακή φτώχεια που προσλαμβάνει πλέον διαστάσεις επιδημίας οδηγώντας πολλούς πολίτες σε απόγνωση. Τα ανωτέρω στοιχεία προέκυψαν από τη συζήτηση που διοργάνωσε η Θεματική Ομάδα για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή των Οικολόγων Πράσινων και ο ευρωβουλευτής τους Νίκος Χρυσόγελος στην αίθουσα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, την Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου.

Ο βασικός λόγος, όπως αναφέρθηκε, που οι συνέπειές της δεν είναι ακόμα πιο τραγικές είναι η ηπιότητα του φετινού χειμώνα. Οφείλεται επίσης στον προβληματικό συντονισμό που συχνά προκαλεί κρίσιμες καθυστερήσεις. Οφείλεται όμως και στην έλλειψη υπεύθυνης ενημέρωσης των πολιτών που οδηγεί όχι μόνο σε σύγχυση αλλά και σε λανθασμένες επιλογές που επιβαρύνουν και το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Επίσης, αναφορά έγινε και για την εγχώρια βιομάζα, "που τόσο πολύ έχει δυσφημιστεί φέτος εξαιτίας της αιθαλομίχλης στα αστικά κέντρα" η οποία "μπορεί επίσης να καλύψει σημαντικό μέρος των αναγκών σε θέρμανση. Με τη συνδρομή των Πολυτεχνείων και των ερευνητικών κέντρων πρέπει και μπορεί να αναπτυχθεί η απαραίτητη τεχνογνωσία ώστε να ξεπεραστούν τα τεχνικά προβλήματα από τη χρήση της, να αναπτυχθεί εγχώρια βιομηχανία καυστήρων βιομάζας και παράλληλα να θεσπιστούν πρότυπα για τα βιοκαύσιμα που θα προστατεύσουν το περιβάλλον και τους καταναλωτές. Η βιομάζα επίσης μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης τοπικών οικονομιών μέσα από συνεταιρισμούς, όπως ήδη έχει αρχίσει να συμβαίνει στην Καρδίτσα" αναφέρθηκε.

Τέλος, σημειώθηκε ότι, η χρήση των αντλιών θερμότητας και των κλιματιστικών υψηλής απόδοσης σε συνδυασμό με αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας μπορεί να αποτελέσει όχι μόνο μια οικονομική αλλά και μια περιβαλλοντικά φιλική επιλογή στο μέλλον.