Τρίτη 5 Φεβρουαρίου 2013

Το Δημόσιο αναζητεί τρόπο να αξιοποιήσει 21.123 κατεχόμενα ακίνητα.



Την αξιοποίηση των κατεχόμενων ακινήτων εντός ή εκτός σχεδίου τα οποία έχουν καταπατηθεί ακόμη και για 50 έτη και για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν υποβάλει στο Δημόσιο αιτήσεις εξαγοράς, εξετάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Η αξία των 21.123 κατεχόμενων ακινήτων, μαζί με αυτήν των 4.500 κατεχόμενων στη Δωδεκάνησο και των 25.000 Μουσουλμανικών ανταλλάξιμων ακινήτων, εκτιμάται σύμφωνα με στοιχεία που έχουν υποβάλλει οι Κτηματικές Υπηρεσίες του Δημοσίου στη διεύθυνση Δημοσίων Κτημάτων και αναφέρει η "Ημερησία", κοντά στα 3 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, ότι κατά καιρούς, με διάφορες νομοθετικές παρεμβάσεις όπως ο Ν. 719/1977 δόθηκε η δυνατότητα στους κατόχους δημοσίων κτημάτων να εξαγοράσουν αυτές τις εκτάσεις με μειωμένο τίμημα.

Σήμερα, ο επιτελικός διευθυντής Δημόσιας Περιουσίας και Εθνικών Κληροδοτημάτων του υπ. Οικονομικών Παναγιώτης Πιλάτης έχει στείλει επιστολή στον κ. Στουρνάρα, όπου επισημαίνει την ανάγκη για αλλαγή του υπάρχοντος νομοθετικού πλαισίου με ένα νέο νόμο ο οποίος θα στοχεύει στην εισροή εσόδων στο Δημόσιο αλλά θα έχει παράλληλα και κοινωνικό χαρακτήρα, καθορίζοντας τον τρόπο υπολογισμού της αξίας του κατεχόμενου ακινήτου με αντικειμενικό σύστημα.