Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2013

Στο ναδίρ τα νοίκια των εμπορικών κέντρων το 2013.



Την ώρα που επιχειρείται η παράταση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων και τις Κυριακές, έρευνα μεγάλης εταιρείας συμβούλων δείχνει ότι τα νοίκια δεν καταβαραθρώθηκαν μόνο στην Ερμού και τις μεγάλους εμπορικούς δρόμους, αλλά και στα εμπορικά κέντρα και τα εκπτωτικά καταστήματα.

Άλλωστε πολλοί γνωστοί έμποροι χρησιμοποίησαν το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα για να προστατευθούν από τους πιστωτές και τους προμηθευτές τους.

Το διαδίκτυο
«Με τους καταναλωτές να περιορίζουν τις δαπάνες τους και την αύξηση του ανταγωνισμού από τις πωλήσεις μέσω internet, οι έμποροι πρέπει να προσαρμοστούν στην τρέχουσα αγορά και τις ανάγκες των καταναλωτών, όπως η ανάπτυξη πωλήσεων σε απευθείας σύνδεση με δικτυακές πλατφόρμες, που προσφέρει αξία για τα χρήματα και άνεση».

Οι μεγαλύτερες αποδόσεις για εμπορικά κέντρα στην Ευρώπη θα φτάσουν το 2013 στο 5,5%.

Η έρευνα της C&W
Οπως προκύπτει από έρευνα της Cushman & Wakefield για την επόμενη ημέρα στα εμπορικά κέντρα, φαίνεται ότι δημιουργούνται νέοι προορισμοί κυρίως στις αναπτυσσόμενες οικονομίες των χωρών BRIC, με εξαίρεση εκείνης της Ρωσίας που όπως όλα δείχνουν βρίσκεται ήδη στο επενδυτικό απόγειο.

Οι υπόλοιπες έχουν νέο ηλικιακά κοινό και μεγάλη διάθεση αύξησης της κατανάλωσης κυρίως στο κομμάτι των υπηρεσιών του εμπορίου και της διασκέδασης.

Σε ότι αφορά στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι η Ελλάδα της κρίσης συνεχίζει να βρίσκεται τελευταία τόσο ως προς τις αποδόσεις στα εμπορικά κέντρα, όσο και στη μέση τιμή διάθεσης των χώρων. Οι εκτιμήσεις της εταιρείας συμβούλων δείχνουν περαιτέρω μείωση των ενοικίων μέσα στο 2013.

Πρώτη στα ενοίκια των εμπορικών κέντρων είναι η Μόσχα με €250/τμ./μήνα και ακολουθούν Λονδίνο με €188, Ζυρίχη με 171, Παρίσι με 159, Δουβλίνο (142), Κίεβο (125), Πράγα (119) και Ελσίνκι (110).

Στο διάστημα μεταξύ €99-€70 βρίσκονται τα εμπορικά κέντρα στις Βρυξέλλες, τη Βιέννη, την Πόλη, το Όσλο, τη Βουδαπέστη, τη Μαδρίτη το Άμστερνταμ τη Λισσαβώνα και τη Στοκχόλμη.

Οι ουραγοί
Στις τελευταίες θέσεις με νοίκι κάτω από €60/τμ./μήνα βρίσκονται η Ρώμη(63), η Μπρατισλάβα(54), το Βουκουρέστι (52) η Κοπεγχάγη (51), το Βερολίνο (39) και η Αθήνα με €38/τμ./μήνα, που σημείωση πτώση απόδοσης 11% το 2012.

Τα μεγέθη αυτά δείχνουν κατ' αναλογία πόσο κινούνται και τα μέσα ενοίκια στα εκπτωτικά χωριά και κυρίως στα καταστήματα που λειτουργούν ως βασικοί χρήστες (άγκυρες). Σε πολλές περιπτώσεις όμως το ενοίκιο αυτό αποτελεί βάση του μισθώματος επί του οποίου προστίθεται ποσοστό επί του κύκλου εργασιών.

Κενότητα
Παρά ταύτα, η οικονομική ανέχεια κάνει πολλά από τα κέντρα να υπολειτουργούν, οι έμποροι επιζητούν μειώσεις ενοικίων και μίσθωμα μόνο ποσοστό επί των πωλήσεων, ενώ υπάρχουν και μισθωτές οι οποίοι παραμένουν στα εμπορικά κέντρα χωρίς να καταβάλλουν ενοίκιο, μόνο και μόνο για να μην αυξηθούν οι κενοί χώροι.