Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Στον αέρα δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες μέσω του ΟΕΚ.


Όμηροι των κακών σχέσεων του δημοσίου με τις τράπεζες είναι περισσότεροι από 100.000 δανειολήπτες μέσω του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας.
Σύμφωνα με καταγγελίες δανειοληπτών, οι τράπεζες δέχονται να... Type Your Post Summary Hereρυθμίσουν τις οφειλές των δικαιούχων του ΟΕΚ μόνο αν οι δανειολήπτες δεχτούν να πληρώνουν από την επόμενη κιόλας δόσης τους πολλαπλάσιο επιτόκιο σε σχέση με αυτό που πλήρωναν προ ρύθμισης, χάνοντας την επιδότηση επιτοκίου. Πρόκειται για δάνεια 15ετούς διάρκειας με κάλυψη του επιτοκίου από 50% έως και 100% για 9 χρόνια. Το κόστος της επιδότησης των δανείων αυτών ανέρχεται στα 380 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Εργασίας, τα αποθεματικά του ΟΕΚ επαρκούν για την κάλυψή του.
Τα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα υιοθετούν τη συγκεκριμένη πρακτική, προκειμένου να εξασφαλιστούν έναντι συσσωρευμένων οφειλών του ΟΕΚ άνω των 250 εκατ. ευρώ προ τα ίδια, και ταυτόχρονα να πιέσουν το δημόσιο για να αλλάξουν οι όροι λήψης δανείων μέσω του ΟΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τράπεζες προκειμένου να διακόψουν τις συναλλαγές τους με το δημόσιο ζητούν την καταβολή της επιδότησης από τον καταργηθέντα πλέον Οργανισμό απευθείας στους δανειολήπτες, οι οποίοι στη συνέχεια θα καταβάλλουν εξ’ ολοκλήρου το ποσό της δόσης στις τράπεζες.
Το πρόβλημα για τους 100.000 δανειολήπτες περιπλέκεται ακόμη περισσότερο καθώς έως αυτή τη στιγμή δεν έχει εκδοθεί υπουργική απόφαση που να ορίζει υπεύθυνο διαπραγμάτευσης με τις τράπεζες τον ΟΑΕΔ, όταν ΟΕΚ και ΟΕΕ έχουν καταργηθεί από το φθινόπωρο.
Καθυστερημένη λύση στο αδιέξοδο αναμένεται να δώσει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, προωθώντας ευνοϊκότερη ρύθμιση για τα δάνεια του ΟΕΚ από αυτήν για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά. Συγκεκριμένα το υπουργείο μελετά μία σειρά σεναρίων προκειμένου να ανακουφιστούν οι συγκεκριμένοι δανειολήπτες, οι οποίοι είχαν εξαιρεθεί από τις ευεργετικές διατάξεις του «νόμου Κατσέλη».