Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Από τα τέλη του 2013 θα υπάρξει ανάκαμψη στην αγορά ακινήτων.



Σημάδια σταθεροποιήσης της αγοράς των ακινήτων και στη συνέχεια ανάκαμψη από τα τέλη του 2013, προβλέπει μεταξύ άλλων έκθεση της Colliers International για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση "Τα τελευταία τρία χρόνια η Ελλάδα εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος αναδιάρθρωσης με οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι που θα ακολουθήσει και το 2013. Ωστόσο, οι μεταρρυθμίσεις φαίνεται να έχουν αρχίσει να επηρεάζουν θετικά κάποιους από τους μακροοικονομικούς δείκτες και να χτίζουν βάσεις για δημιουργία ευκαιριών στην αγορά ακινήτων".

Περισσότερη δραστηριότητα αναμένεται, σύμφωνα με την έκθεση, από διεθνείς επενδυτές το 2013, καθώς τα πρώτα σημάδια της προσπάθειας των ιδιωτικοποιήσεων είναι εμφανή, ενώ ο κίνδυνος της εξόδου από την Ευρωζώνη έχει μειωθεί σημαντικά. "Αν και είναι μόνο η αρχή, εκτιμάται ότι θα υπάρξει επιτάχυνση στα σχέδια των αποκρατικοποιήσεων, στέλνοντας το μήνυμα για ένα πλαίσιο φιλικό προς τις επενδύσεις που μπορεί να αναβαθμίσει την πιθανότητα για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη. Επίσης, προτεραιότητα αναμένεται να δοθεί στις οδικές υποδομές και τα σιδηροδρομικά δίκτυα, τα λιμάνια, τις μαρίνες, τις τουριστικές επιχειρήσεις, τις εξαγωγικές εταιρείες, την ενέργεια και τα logistics".

Για τα βιομηχανικά ακίνητα και τα logistics εκτιμάται ότι θα παραμείνει περιορισμένη η δραστηριότητα, λόγω περιορισμένης τραπεζικής χρηματοδότησης και λόγω του χρόνου που απαιτείται για την υλοποίηση ανταγωνιστικών υποδομών. Ωστόσο, αναφέρει "η αύξηση των αποδόσεων σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθωτικών αξιών αναμένεται τελικά να δημιουργήσουν ευκαιρίες και να κινητοποιήσουν την αγορά ενώ ισορροπίες εκτιμάται ότι θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα".

Τέλος η Colliers εκτιμά ότι και η αγορά γραφείων πρόκειται να παρουσιάσει σημάδια σταθεροποίησης και ανάκαμψης. "Τα ποσοστά διαθεσιμότητας αναμένεται να παραμείνουν σε σταθερά επίπεδα για προνομιακές τοποθεσίες γραφείων καθώς η ζήτηση συγκεντρώνεται σε αυτές τις περιοχές. Οι προνομιακές μισθωτικές αξίες αναμένεται να σταθεροποιηθούν όχι μόνο λόγω των ποσοστών διαθεσιμότητας αλλά επίσης ως αποτέλεσμα των περιορισμένων σχεδίων ανάπτυξης προνομιακών γραφειακών χώρων. Σε αγορές δευτερευούσης σημασίας, οι μισθωτικές αξίες προβλέπεται να σημειώσουν περαιτέρω πτώση της τάξεως του 15% μέχρι 25%".