Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

«ΟΡΙΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ» ΓΙΑ ΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - Ενταξη-εξπρές στο σχέδιο για 400.000 στρέμματα.



Εξετάζεται να δοθεί στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου νόμιμων ακινήτων η δυνατότητα εξαγοράς των τετραγωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να χτίσουν ή της μεταφοράς τους σε εντός σχεδίου ακίνητα, μέσω των τραπεζών γης που θα δημιουργηθούν.

«Πράσινο φως» για την ένταξη με διαδικασίες εξπρές, άνω των 400.000 στρεμμάτων στα σχέδια πόλης όλης της χώρας, επιχειρεί να ανάψει, σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Εξετάζονται ακόμα, περιορισμοί στην εκτός σχεδίου δόμηση, που θα συνδυαστούν με το επικείμενο πακέτο νομιμοποιήσεων για μεγάλες κατηγορίες αυθαιρέτων.

Παράλληλα, στο υπουργείο σχεδιάζουν να συνοδεύσουν την ανακοίνωση του προγράμματος νομιμοποίησης με την έναρξη σχεδίου κατεδάφισης ορισμένων κραυγαλέων περιπτώσεων από τα πάνω από 3.000 παράνομων κτισμάτων σε αιγιαλούς και δάση σε όλη τη χώρα για τα οποία εκκρεμούν τελεσίδικες δικαστικές και ανεκτέλεστες ως τώρα αποφάσεις.

Διαβούλευση
Μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, το πολύ στις αρχές Μαρτίου, αναμένεται να δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το τελικό σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος για την «οριστική λύση» στο θέμα των αυθαιρέτων, με στόχο αυτό να ψηφιστεί και να ισχύσει πριν εκπνεύσει και η έκτη παράταση της προθεσμίας για την τακτοποίηση που λήγει τον ερχόμενο Ιούνιο. Στο υπουργείο σχεδιάζουν, μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα να επιταχυνθούν με διαδικασίες εξπρές οι εκκρεμείς για δεκαετίες εντάξεις στα σχέδια πόλης για πάνω από 400.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα μισά σχεδόν υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην Αττική.

Πρόκειται ουσιαστικά για εντάξεις των αυθαιρέτων που βρίσκονται στις παρυφές των υφιστάμενων οικισμών, των οποίων οι διαδικασίες ένταξής τους παραμένουν για πολλές δεκαετίες εκκρεμείς. Με τις μαζικές εντάξεις, αναμένονται και έσοδα στα δημόσια ταμεία από τις εισφορές σε χρήμα.

Το νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο αναμένεται να προβλέπει ακόμη περιορισμούς στην εκτός σχεδίου δόμηση, είτε με την αύξηση των ορίων αρτιότητας είτε ακόμα και με σταδιακή κατάργηση της δυνατότητας δόμησης, αρχής γενομένης (ενδεχομένως) από την Αττική. Εξετάζεται, να δοθεί στους ιδιοκτήτες εκτός σχεδίου νόμιμων ακινήτων η δυνατότητα εξαγοράς των τετραγωνικών μέτρων που θα μπορούσαν να χτίσουν ή της μεταφοράς τους σε εντός σχεδίου ακίνητα, μέσω των τραπεζών γης που θα δημιουργηθούν.

Ειναι χαρακτηριστικό πάντως ότι στη διαδικασία της τακτοποίησης που «τρέχει» εδώ και ενάμιση χρόνο, από τα 500.000 αυθαίρετα που έχουν ενταχθεί, μόλις το 20% βρίσκονται σε εκτός σχεδίου περιοχές κι η πλειονότητα αυτών αποτελεί επαγγελματικά ακίνητα.

Επιπλέον, με τις νέες ρυθμίσεις θα κατηγοριοποιούνται οι πολεοδομικές παραβάσεις με στόχο να δοθεί στις αυθαιρεσίες με νόμιμη οικοδομική άδεια, το δέλεαρ της οριστικής νομιμοποίησης προκειμένου να πληρωθούν πρόστιμα και να συγκεντρωθούν τουλάχιστον 3 δισ. ευρώ στα δημόσια ταμεία.

Προσφυγή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πάντως αναμένεται στις 15 Φεβρουαρίου η πρώτη εκδίκαση προσφυγής στο ΣτΕ με αίτημα να κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων. Κρίσιμο θέμα που αναμένεται να εξεταστεί είναι δυνατότητα που είχε δοθεί για χρήση ιδιωτικών εγγράφων και δικαιολογητικών για την υπαγωγή ενός ακινήτου στη ρύθμιση, κάτι που φαίνεται ότι οδήγησε πολλούς σε πλαστογράφηση και τακτοποίηση αυθαιρέτων που έγιναν μετά την καταληκτική ημερομηνία που προέβλεπε ο νόμος. Ενα ακόμη θέμα είναι και η απόφαση για μεταφορά του 97,5% των πόρων του πράσινου ταμείου στον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που έρχεται σε αντίθεση με την αρχική πρόβλεψη του νόμου περί «περιβαλλοντικού ισοζυγίου».