Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Χρωστάτε στο κράτος; Έρχονται κατασχέσεις.



Με κατασχέσεις ενοικίων, ακινήτων αλλά και μισθών, συντάξεων, καταθέσεων κινδυνεύουν να βρεθούν σχεδόν 2,5 εκατ. Ελληνες που χρωστάνε στο Δημόσιο. Σχεδόν 2,3 εκατ. από αυτούς, μάλιστα, χρωστούν μόλις έως 3.000 ευρώ αλλά δεν πληρώνουν.

Μέχρι τις 10 Μαρτίου οι οφειλέτες του Δημοσίου θα λάβουν μια... ευγενική επιστολή από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων που θα τους ζητά να εξοφλήσουν τα χρέη του. Πολλοί εξ αυτών επίσης θα ειδοποιηθούν και με e-mail αλλά και τηλεφωνικά.

Με τα ειδοποιητήρια αυτά θα ζητείται από τους οφειλέτες να προσέλθουν εντός 20 ημερών στις αρμόδιες Δ.Ο.Υ. για τη διευθέτηση των οφειλών τους είτε με την εφάπαξ εξόφλησή τους είτε με την υπαγωγή τους σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής σε μηνιαίες δόσεις.

Στην πρώτη αυτή ειδοποίηση θα αναγράφεται το οφειλόμενο ποσό, καθώς και ένας 30ψήφιος, μοναδικός για κάθε φορολογούμενο κωδικός, με τον οποίο θα έχει τη δυνατότητα να πληρώσει τα χρέη του μέσω τράπεζας.

Στη συνέχεια και σε όσους οφειλέτες δεν ανταποκριθούν στο ...κάλεσμα του υπουργείου Οικονομικών , θα σταλεί μία δεύτερη ειδοποίηση, που θα έχει πιο αυστηρό ύφος. Σε αυτήν θα αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία της επιβολής μέτρων αναγκαστικής είσπραξης δηλαδή κατασχέσεις εισοδημάτων, καταθέσεων και περιουσιακών στοιχείων.

Σε περίπτωση που και πάλι δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε οι εφορίες θα προχωρούν άμεσα στις κατασχέσεις.