Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Στουρνάρας: ακόμα εξετάζουμε τα σενάρια για το φόρο ακινήτων.



"Ότι παίρναμε, θα παίρνουμε" δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, αναφερόμενος στο φόρο ακινήτων, αμέσως μετά τη χθεσινή σύσκεψη των τριών κυβερνητικών εταίρων.

Επίσης, ο κ. Στουρνάρας ερωτηθείς αν το αφορολόγητο όριο θα ανέρχεται στις 50.000 ευρώ δήλωσε χαρακτηριστικά: "Έχουμε ακόμη πολύ καιρό μπροστά μας για να το συζητήσουμε" ενώ πρόσθεσε ότι ακόμα εξετάζονται όλα τα σενάρια και πως το θέμα των ακινήτων δεν είναι κάτι που βιάζει.

Από την πλευρά του ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος δήλωσε αμέσως μετά τη σύσκεψη "Να πληρώνουν πολλοί όσο γίνεται λιγότερα με αναλογικό τρόπο" ενώ ανέφερε πως ο φόρος θα είναι "ελαφρύτερος και καλύτερος από τον υφιστάμενο".

Τέλος, ο κ. Φώτης Κουβέλης εξέφρασε τη βεβαιότητά του πως η τελική ρύθμιση για το φόρο ακινήτων θα είναι εκείνη που θα ελαφρύνει τους Έλληνες πολίτες, προσθέτοντας ότι ενδεχομένως την επόμενη εβδομάδα να έχουμε και την τελική κατάληξη.

Την ίδια ώρα οι ιδιοκτήτες ακινήτων εντείνουν τις αντιδράσεις τους και απειλούν να καταθέσουν τα κλειδιά των ακινήτων τους στο υπουργείο Οικονομικών. Συγκεκριμένα, σε επιστολή που έστειλε χθες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) στον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τονίζεται πως ο στόχος για ετήσια έσοδα ύψους 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ από το νέο φόρο ακίνητης περιουσίας είναι απόλυτα ανέφικτος.

Επίσης, η Ομοσπονδία, με ανακοίνωσή της, ζητά να μην βεβαιώνεται ποσό φόρου του νέου ΦΑΠ για περιουσίες αντικειμενικής αξίας έως και 50.000 ευρώ (100.000 για ζευγάρι) και παράλληλα να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες κατά 40 % και οι συντελεστές εμπορικότητας κατά 50 %, όπως επίσης να απαλλαγούν από τον ΦΑΠ τα ακίνητα που είναι ξενοίκιαστα για περισσότερα από δύο χρόνια.