Δευτέρα 11 Φεβρουαρίου 2013

Περιμένοντας το κούρεμα των στεγαστικών.




Χιλιάδες είναι τα νοικοκυριά, που περιμένουν να εγκριθεί, το σχέδιο νόμου που έχει καταρτίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, για τη μείωση των δόσεων στα στεγαστικά δάνεια, που έλαβαν προ κρίσης και υπέστησαν σημαντική μείωση, από τότε, στα εισοδήματά τους.Εφόσον το σχέδιο πάρει την έγκριση της Τροίκας, εκτιμάται ότι περισσότερα από 100.000 νοικοκυριά, θα δουν τη δόση τους να περιορίζεται στο 30% των εισοδημάτων τους.

Σύμφωνα με τις μέχρι σήμερα πληροφορίες, δικαίωμα ένταξης στη νέα ρύθμιση θα έχουν οι μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες με έως δύο εργοδότες (μπλοκάκια), οι οποίοι έχουν χάσει από την 1.1.2010 άνω του 30% του εισοδήματός τους, έχουν φορολογητέο εισόδημα έως 25.000 ευρώ και διαθέτουν προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ.

Επίσης, στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν και άνεργοι καθώς και οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που έχουν προσημειωμένο ακίνητο αντικειμενικής αξίας έως 200.000 ευρώ και δεν διαθέτουν κανένα άλλο κριτήριο.

Στους όρους της ρύθμισης θα περιλαμβάνονται ότι ο δανειολήπτης θα πληρώνει μόνο τους τόκους με σταθερό επιτόκιο για 4 χρόνια, μετά από το διάστημα θα επανέρχονται οι αρχικοί όροι του δανείου ενώ σε περίπτωση που δεν έχει εισοδήματα, θα αναστέλλεται η πληρωμή των δόσεων. Επίσης, θα γίνεται επαναξιολόγηση της κατάστασης του δανειολήπτη κάθε 2 χρόνια. Σημειώνεται, ότι η δόση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ξεπερνά το 30% των μηνιαίων αποδοχών του δανειολήπτη.