Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Κάτι λιγότερο από 50.000 σπίτια θα πουληθούν φέτος.



Σε «εφιάλτη» τείνει να εξελιχθεί η κατοχή ακίνητης περιουσίας για τους περισσότερους φορολογούμενους, αν κρίνει κανείς από την ομοβροντία μέτρων προς την κατεύθυνση της φορολόγησης της ιδιοκτησίας. Hδη, κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών, έχουν πληθύνει οι περιπτώσεις μικρομεσαίων νοικοκυριών που σπεύδουν να πωλήσουν την κύρια κατοικία τους, υπό το βάρος των υποχρεώσεών τους.
Μετά μάλιστα την ψήφιση του νέου ειδικού τέλους ακινήτων, που θα καταβάλλεται μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, ενός ετήσιου φόρου, που θα έχει μόνιμο και όχι έκτακτο χαρακτήρα, η πλειοψηφία των ιδιοκτητών θα καλούνται έως το 2013 να διπλοπληρώνουν την κατοικία τους.
Αυτό γιατί ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) δεν πρόκειται να καταργηθεί άμεσα, επιβαρύνοντας επιπροσθέτως τους κατόχους ακινήτων αντικειμενικής αξίας από 200.000 έως και 500.000 ευρώ με συντελεστή 0,2%, ήτοι από 400 έως και 1.000 ευρώ.

Τα αντικίνητρα που υφίστανται πλέον στην κτηματαγορά, σε συνδυασμό με το δυσμενέστατο οικονομικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί, αποτρέπουν τη συντριπτική πλειοψηφία των ενδιαφερομένων από κάθε σκέψη για απόκτηση κατοικίας. Oπως αναφέρει ο κ. Λευτέρης Ποταμιάνος, επικεφαλής του μεσιτικού γραφείου Search & Find, «κατά τους τελευταίους μήνες, πολλοί ιδιοκτήτες κατοικιών που επιβαρύνονται και από στεγαστικό δάνειο προχωρούν στην πώληση των ακινήτων τους για να αντλήσουν ρευστότητα και να απαλλαγούν από τους φόρους. Αυτό ξεκίνησε αρχικά από τα εξοχικά και τα οικόπεδα, τα οποία όμως δύσκολα πωλούνται σήμερα. Eτσι, πολλοί πωλούν πλέον την κύρια κατοικία τους», αναφέρει ο κ. Ποταμιάνος.
Η τάση αυτή θα ενισχυθεί πλέον, μετά και τον νέο φόρο μέσω της ΔΕΗ κι ακόμα περισσότερο αν από το νέο έτος εφαρμοστούν υψηλότερες αντικειμενικές αξίες, που θα συμπαρασύρουν προς τα πάνω και τη φορολογική επιβάρυνση. Το πρόβλημα που προκαλείται, βέβαια, είναι μεγάλο, καθώς δεν υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.
Kατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους, με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκαν μόλις 11.400 αγοραπωλησίες ακινήτων και 23.800 συνολικά κατά το πρώτο εξάμηνο. Ακόμα κι αν δεν σημειωθεί περαιτέρω πτώση έως τα τέλη του έτους, κάτι μάλλον απίθανο, το 2011 θα ολοκληρωθεί με αγοραπωλησίες πολύ κάτω των 50.000, όταν το 2010 ο σχετικός αριθμός ανήλθε σε 74.400 και το 2008 (τελευταίο προ κρίσης έτος), οι συναλλαγές είχαν διαμορφωθεί σε 116.000.
kathimerini.gr