Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Φωτοβολταϊκά σε στέγες - 14 συχνές ερωτήσεις.



1. Που μπορεί να εγκαταστασθεί Φ/Β σύστημα;

Το Πρόγραμμα αφορά συστήματα μέχρι 10 kWp, στο δώμα ή τη στέγη (συμπεριλαμβανόμενων των στεγάστρων βεραντών) κτιρίου που χρησιμοποιείται για κατοικία ή στέγαση πολύ μικρών επιχειρήσεων. Το Πρόγραμμα καλύπτει όλη την Επικράτεια.

2. Ποιος έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα;

Δικαίωμα ένταξης στο πρόγραμμα έχουν οι κύριοι των οριζόντιων ιδιοκτησιών εκπροσωπούμενοι από το διαχειριστή μετά από συμφωνία του συνόλου των ιδιοκτητών ή ένας εκ των κυρίων των οριζόντιων ιδιοκτησιών μετά από παραχώρηση χρήσης του κοινόχρηστου χώρου από τους υπόλοιπους, με ευθύνη των ενδιαφερομένων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την ένταξη Φ/Β συστημάτων στο πρόγραμμα είναι η ύπαρξη σύνδεσης κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος στο ακίνητο στο οποίο το σύστημα εγκαθίσταται. Επιπλέον, όταν το ακίνητο στο οποίο εγκαθίσταται το Φ/Β σύστημα χρησιμοποιείται για κατοικία, απαραίτητη προϋπόθεση αποτελεί μέρος των θερμικών αναγκών του ακινήτου για ζεστό νερό χρήσης να καλύπτεται με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (πχ. ηλιοθερμικά, ηλιακοί θερμοσίφωνες ).

3. Κάποιος έχεις το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης της ταράτσας. Μπορεί να εγκαταστήσει μόνος του το σύστημα;

Ναι, αν δεν απαγορεύεται από ρητή διάταξη του κανονισμού. Στην περίπτωση αυτή το σύστημα θα συνδέεται με τον μετρητή (ρολόι) της ΔΕΗ της κατοικίας του και τα έσοδα θα εισπράττονται από τον ίδιο.


Φωτοβολταικά ισχύος 9,4kWp σε οικία στα Οινόφυτα Αττικής

4. Υπάρχουν φορολογικές υποχρεώσεις;

Ο πολίτης -επενδυτής δεν θα έχει καμία φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση (άνοιγμα βιβλίων, έκδοση τιμολογίων, ασφάλιση κλπ) είτε είναι επιτηδευματίας, είτε όχι.

5. Υπάρχει πρόβλημα με την πολεοδομία;

Για την εγκατάσταση Φ/Β συστήματος δεν απαιτείται έγκριση εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας.

6. Πόσο χώρο θα χρειαστώ;

Συνήθως για κάθε εγκατεστημένο kWp Φ/Β στοιχεία σε ταράτσα , απαιτούνται περίπου 10-15 τετραγωνικά. Σε στέγη με κάποια κλίση, απαιτούνται 7-10 τετραγωνικά για κάθε kWp.

7. Υπάρχει επιχορήγηση;

Όχι. Η τιμή που πωλείται το ηλεκτρικό ρεύμα στο Δίκτυο είναι πολύ ευνοϊκή και δεν απαιτεί επιχορήγηση. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο ο πολίτης δεν μπαίνει στη διαδικασία προετοιμασία φακέλου, αξιολόγησης, έγκρισης, ελέγχου, κτλ.

8. Αντέχει η στέγη μου το βάρος των Φ/Β στοιχείων;

Το βάρος των Φ/Β στοιχείων μαζί με τις βάσεις τους δεν ξεπερνά τα 17-23 κιλά ανά τετραγωνικό μέτρο. Η Neon Energy πραγματοποιεί με εξειδικευμένο προσωπικό της, έλεγχο για την στατική επάρκεια της στέγης στη φάση της συγκέντρωσης στοιχείων..

9. Ποιος πληρώνει για το ρολόι της ΔΕΗ;

Θα τοποθετηθεί ένα νέο ρολόι με διπλό μετρητή για μέτρηση της παραγόμενης από τη Φ/Β εγκατάσταση ενέργειας. Το κόστος για το ρολόι βαρύνει τον πολίτη - επενδυτή όπως συμβαίνει σε όλες τις περιπτώσεις σύνδεσης με το δίκτυο της ΔΕΗ.

10. Χρειάζεται να έχω κεφάλαιο;

Και βέβαια όχι.Οι εγκαταστάσεις χρηματοδοτούνται ως και 100% καθώς η Neon Energy έχει φροντίσει και διαθέτει ειδικά χρηματοδοτικά πακέτα από τράπεζες , οπότε δεν είναι απαραίτητο να διαθέτετε μετρητά.
Η Neon Energy φροντίζει και αναλαμβάνει όλες τις διαδικασίες για εσάς προς τις τράπεζες. Τα επιτόκια που δίνουν οι τράπεζες κυμαίνονται αυτή τη περίοδο από τράπεζα σε τράπεζα αλλά βάση των συμφωνιών που έχει συνάψει η Neon Energy σας εξασφαλίζουμε τα χαμηλότερα επιτόκια της αγοράς. Η διάρκεια των συγκεκριμένων δανείων είναι συνήθως από 10 εώς και 25 χρόνια.


11. Ποιο είναι το ιδανικό μέγεθος μιας εγκατάστασης;

Μπορούμε έχουμε την μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ που επιτρέπει ο νόμος για το συγκεκριμένο πρόγραμμα δηλαδή τα 10kWp.

12. Υπάρχει περίπτωση να έχω υπερθέρμανση της ταράτσας μου λόγω των φωτοβολταϊκών;

Όχι, γιατί τα φωτοβολταϊκά δεν "ρουφάνε" την γύρω ακτινοβολία, αλλά αξιοποιούν την ακτινοβολία που ούτως ή άλλως θα έπεφτε στη συγκεκριμένη επιφάνεια. Προκειμένου να απορροφήσουν τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία, τα φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν σκουρόχρωμη επιφάνεια η οποία μάλιστα καλύπτεται από μία αντιανακλαστική στρώση για να παγιδεύεται η ηλιακή ακτινοβολία. Χάρη σ’ αυτή την αντιανακλαστική επιφάνεια άλλωστε, τα φωτοβολταϊκά δεν "γυαλίζουν" και έχουμε μειωμένα φαινόμενα αντανάκλασης που ορισμένες φορές θα μπορούσαν να είναι ενοχλητικά. Με άλλα λόγια, ο τελευταίος όροφος ενός κτιρίου υποφέρει λιγότερο από τη ζέστη όταν είναι εγκαταστημένο ένα Φ/Β σύστημα.

Φωτοβολταϊκά ισχύος 9,69kWp από την Neon Energy σε κατοικία στην Πυλαία Θεσσαλονίκης

13. Τι διάρκεια έχει η σύμβαση και σε τι τιμή θα πουλάω το παραγόμενο ρεύμα;

Η σύμβαση υπογράφεται από εσάς και την ΔΕΗ Α.Ε. Έχει ισχύ 25 έτη με έναρξη ισχύος την ημερομηνία ενεργοποίησης της σύνδεσης του Φ/Β συστήματος . Η τιμή αγοράς για τις παραγόμενες κιλοβατώρες (kWh) είναι σταθερή για όλη τη διάρκεια της σύμβασης και είναι 0,55 Ευρώ/kWh . Η παραπάνω τιμή αναπροσαρμόζεται κατά ποσοστό 25% του δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους όπως αυτός καθορίζεται από την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία. Από το 2012, η τιμή πώλησης της παραγόμενης ενέργειας από τη ΔΕΗ θα μειώνεται κατά 5% ανά έτος, που σημαίνει ότι για το 2012 θα διαμορφωθεί στα 0,52 ευρώ/KWh.

14. Ποιο είναι το περιβαλλοντικό όφελος;

Κάθε κιλοβατώρα που παράγεται από φωτοβολταϊκά, και άρα όχι από συμβατικά ρυπογόνα καύσιμα, συνεπάγεται την αποφυγή έκλυσης ενός περίπου κιλού διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Ένα τυπικό φωτοβολταϊκό σύστημα του ενός κιλοβάτ, αποτρέπει κάθε χρόνο την έκλυση 1,3 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, όσο δηλαδή θα απορροφούσαν δύο στρέμματα δάσους. Επιπλέον, συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές άλλων επικίνδυνων ρύπων (όπως τα αιωρούμενα μικροσωματίδια, τα οξείδια του αζώτου, οι ενώσεις του θείου, κ.λπ). Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα πυροδοτούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και αλλάζουν το κλίμα της Γης, ενώ η ατμοσφαιρική ρύπανση έχει σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.
Πηγή www.buildnet.gr