Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Νόμος του κράτους το τέλος ακινήτων.



Εν μέσω σοβαρών αντιδράσεων και επιφυλάξεων για τη νομιμότητά του, αλλά και το ταμειακό αποτέλεσμα του μέτρου, ψηφίστηκε η επιβολή του περίφημου ειδικού τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, χωρίς να εξαιρούνται από την καταβολή του ούτε όσοι προχώρησαν σε αίτηση διακοπής ηλεκτροδότησης μετά τη 17η Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΔΕΗ θα χρειαστεί περίπου πέντε μήνες προκειμένου να εκδώσει το σύνολο των λογαριασμών που θα περιλαμβάνουν το τέλος, ενώ ο σχεδιασμός προβλέπει ότι το φετινό τέλος θα εισπραχθεί σε δύο δόσεις, τον Οκτώβριο και τον Ιανουάριο του 2012.
Υπενθυμίζεται ότι το τέλος επιβάλλεται με συντελεστές από 0,5 (για συγκεκριμένες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες) έως και 20 ευρώ/τ. μ., αν πρόκειται για νεόδμητο ακίνητο σε κάποια από τις ακριβότερες περιοχές, με βάση την αντικειμενική αξία (π. χ. Λαιμός Βουλιαγμένης, Παλαιό Ψυχικό ή Ηρώδου Αττικού). Πάντως, ήδη πολλές κοινωνικές ομάδες και επιχειρηματικοί φορείς αντιδρούν. Σύμφωνα με τις διοικήσεις του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), που ζήτησαν να εξαιρεθούν από το νέο αυτό τέλος, η επιβάρυνση θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη ως ποσοστό επί του τζίρου πολλών ξενοδοχειακών μονάδων, αγγίζοντας ακόμα και το 20% του ετήσιου κύκλου εργασιών. Για τον λόγο αυτό, οι ξενοδόχοι ζήτησαν την εξαίρεσή τους από την καταβολή του τέλους, το οποίο, όπως όλα δείχνουν θα έχει μόνιμο χαρακτήρα, τουλάχιστον έως το 2015.
Αναστολή ΦΑΠ ζητούν ΠΟΜΙΔΑ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ
Επιβεβαιώνοντας το προφανές, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ) και η Γενική Συνομοσπονδία Βιοτεχνών Επαγγελματιών Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) ζήτησαν από κοινού την αναστολή της επιβολής του φόρου ακίνητης περιουσίας (ΦΑΠ), λόγω της επιβολής του έκτακτου τέλους ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ. Εν προκειμένω, το οικονομικό επιτελείο έχει θεσπίσει δύο τακτικούς φόρους για την κατοχή ακινήτων, αμφότεροι εκ των οποίων καταβάλλονται σε ετήσια βάση. Ο ΦΑΠ, βέβαια, αφορά τους κατόχους ακίνητης περιουσίας αντικειμενικής αξίας τουλάχιστον 200.000 ευρώ, με τα εν λόγω ακίνητα να φορολογούνται με συντελεστή 0,2% έως και τα 500.000 ευρώ. Ο συντελεστής αυξάνεται κλιμακωτά έως και 2% για μεγάλης αξίας ακίνητα (άνω του 1 εκατ. ευρώ).
Πηγή www.kathimerini.gr