Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011
Ταφόπλακα στα ακίνητα.
ΜΕΣΑ στην καταιγίδα των φόρων, που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, κρυβόταν άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη. Η αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων.
ΜΕΧΡΙ τώρα οι αντικειμενικές τιμές υπολείπονται των πραγματικών (της αγοράς) και αυτό ευνοεί όσους σκοπεύουν να αγοράσουν, να πωλήσουν ή να μεταβιβάσουν ακίνητο, αφού πληρώνουν λιγότερο φόρο. Πάγια τακτική των κυβερνήσεων είναι -ήταν μέχρι τώρα- να αποφεύγουν τις ετήσιες αυξήσεις αυτών των τιμών, ώστε να μην «παγώνει» η αγορά. Αύξηση των τιμών γινόταν κάθε φορά που οι κυβερνήσεις αναζητούσαν πρόσθετα έσοδα και πίστευαν ότι θα τα πιάσουν, δηλαδή όταν η αγορά των ακινήτων ήταν ακόμη «ζωντανή».
ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ είναι τι προσδοκά να πιάσει η κυβέρνηση από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών, που έχει σχεδιάσει να κάνει μέσα στο 2012. Η αγορά είναι σχεδόν νεκρή. Το παραδέχτηκε πρόσφατα και ο αντιπρόεδρος Θ. Πάγκαλος, λέγοντας ότι επιδιώκει να πουλήσει ένα ακίνητό του, προκειμένου να βρει χρήματα για να πληρώσει το έκτακτο τέλος, αλλά δεν βρίσκει αγοραστή!
ΕΛΠΙΖΟΥΝ οι οικονομικοί υπουργοί ότι ξαφνικά οι Ελληνες θα αποφασίσουν να σπεύσουν να κάνουν μαζικές αγοραπωλησίες και μεταβιβάσεις, ώστε να γεμίσουν και τα κρατικά ταμεία; Τόσο αφελείς δεν είναι. Αλλά παίρνουν όποιο μέτρο βλέπουν μπροστά τους, για να παρουσιάσουν έναν προϋπολογισμό. Τι κι αν σε μερικούς μήνες οι προβλέψεις τους πέφτουν έξω; Αυτοί επείγονται να προϋπολογίσουν έσοδα. Τι κι αν είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται ποτέ να τα πιάσουν;
ΟΠΩΣ και να έχει, πάντως, οι υπουργοί αυτοί δεν ενδιαφέρονται αν η επιβάρυνση των ακινήτων θα αρχίσει πλέον να γίνεται δυσβάσταχτη ακόμη και για όσους έχουν ένα μεσαίο διαμέρισμα. Η αύξηση των αντικειμενικών θα οδηγήσει σε ντόμινο αυξήσεων, καθώς θα αυξηθούν το νέο ειδικό τέλος (το οποίο από έκτακτο έγινε πλέον μόνιμο), το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας και γενικώς όλοι οι φόροι μεταβίβασης, μη εξαιρουμένων των φόρων κληρονομιάς και γονικών παροχών και των λοιπών τελών που τους συνοδεύουν.
Η ΕΛΛΑΔΑ είναι από τις χώρες που κατέχει το ρεκόρ ιδιοκτησίας ανά κάτοικο. Ο Ελληνας έχει στενή σχέση με το ακίνητό του. Ομως, έτσι όπως πέφτει ο ένας φόρος μετά τον άλλον, σε λίγο η σχέση αυτή θα αρχίσει να γίνεται δύσκολη. Και όχι μόνο για όσους έχουν πολλά και θα είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν κάθε χρόνο ένα σημαντικό ποσό σε φόρους, όπως ο αντιπρόεδρος. Θα γίνει δυσβάσταχτη ακόμη και για όσους έχουν ένα ακίνητο για να κατοικούν και ακόμη ένα για να νοικιάζουν και να συμπληρώνουν το εισόδημά τους.
ΑΥΤΑ, προφανώς, δεν τα έλαβαν υπόψη τους οι φωστήρες του υπουργείου Οικονομικών. Οπως δεν έλαβαν υπόψη τους ότι, με τις απανωτές επιβαρύνσεις, μια «παγωμένη» αγορά μπορεί να γίνει εντελώς «νεκρή», πλήττοντας πλήθος επαγγελμάτων, τα οποία κινούνται γύρω από αυτήν.
enet.gr