Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Μόνιμο χαράτσι για όλους από το 2012.



Αν κάποιος είχε την ελπίδα ότι θα αναβληθεί για ακόμη μια φορά η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, δυστυχώς θα διαψευστεί αρκεί να διαβάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατατέθηκε χθες στη Βουλή. Στο προσχέδιο αναφέρεται ρητά ότι θα αλλάξει το 2012 ο φόρος ακίνητης περιουσίας με μείωση του αφορολόγητου ορίου και αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Αυτό σημαίνει ότι ο έκτακτος φόρος που επιβλήθηκε φέτος μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ θα γίνει μόνιμος και θα επιβαρύνει το σύνολο των ιδιοκτητών καθώς φαίνεται ότι θα έχει τη μορφή ενός νέου ΕΤΑΚ αλλά για όλους. Το αφορολόγητο θα πέσει από τα €200.000 και με την αύξηση των αντικειμενικών αξιών θα πιαστούν όλοι στα δίχτυα της εφορίας.
Από το τέλος ηλεκτροδοτούμενων κτιρίων τα έσοδα φέτος εκτιμώνται σε €1,7 δισ. και το 2012 σε €1,8 δισ. Φιλόδοξος στόχος αφού πολλοί είναι εκείνοι που δηλώνουν ότι δε θα πληρώσουν το χαράτσι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο προσχέδιο αναφέρεται ότι τα έσοδα από φόρους στην περιουσία αναμένονται αυξημένα κατά 131,5% συγκριτικά με τα έσοδα του 2010, λόγω της επιβολής έκτακτου ειδικού τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών. Υπερδιπλασιασμός δηλαδή της φορολογίας για τα ακίνητα. Τέλος, δείγμα της αδυναμίας του κράτους να εισπράξει ΕΤΑΚ και ΦΑΠ προηγούμεων ετών είναι η πρόβλεψη ότι οι εισπράξεις από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών εμφανίζονται μειωμένες φέτος κατά 28,7% έναντι του 2010 «διότι δεν περιλαμβάνουν πλέον ρυθμίσεις για την περαίωση ανέλεγκτων φορολογικών υποθέσεων. Επίσης, αντικατοπτρίζουν την καθυστέρηση είσπραξης του φόρου ακίνητης περιουσίας 2010».
Πηγή www.ered.gr