Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Σε βαθιά ύφεση παραμένει η αμερικανική αγορά κατοικίας.



Τη χειρότερη περίοδο των τελευταίων 50 ετών κατέγραψε η αγορά κατοικίας των ΗΠΑ κατά το διάστημα Μαρτίου-Αυγούστου, που παραδοσιακά αποτελεί το πιο δραστήριο του έτους από πλευράς αγοραπωλησιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν εντός της εβδομάδας, το φετινό εξάμηνο σημαδεύτηκε από τις λιγότερες αγορές νεόδμητων κατοικιών στην ιστορία με μόλις 168.000, όταν στις καλές εποχές, οι πωλήσεις ανέρχονται σε περίπου 400.000 κατοικίες.
Μάλιστα, η εικόνα δεν ήταν καλύτερη ούτε στην αγορά των μεταχειρισμένων κατοικιών, καθώς κι εκεί οι πωλήσεις ήταν σχεδόν ανάλογες της αντίστοιχης περιόδου του 2009, της χειρότερης από το 1997, καθώς μεταβιβάστηκαν 2,8 εκατ. κατοικίες, έναντι 3,3 εκατ. κατοικιών που είναι ο φυσιολογικός ρυθμός πωλήσεων. Συνολικά, οι πωλήσεις νεόδμητων και μεταχειρισμένων κατοικιών κατά τη φετινή περίοδο άνοιξης-καλοκαιριού ήταν οι χαμηλότερες από το 1963, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των συγκεκριμένων στοιχείων.
Οπως προκύπτει, η οριακή ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, σε συνδυασμό με την ανεργία, η οποία ξεπερνά το 9%, αποθαρρύνουν τους Αμερικανούς από την απόκτηση κατοικίας, θεωρώντας μια τέτοια κίνηση υψηλού ρίσκου.
Ορισμένοι ανησυχούν για τη θέση απασχόλησής τους, ενώ άλλοι απλώς δεν έχουν τη δυνατότητα να δώσουν την προκαταβολή του 20% που ζητούν πλέον σχεδόν όλα τα πιστωτικά ιδρύματα.
Πηγή www.kathimerini.gr