Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011
Σε σκοτεινό τούνελ η αγορά ακινήτων.
Πτώση τιμών έως και 20%, στροφή σε κατοικίες μικρού εμβαδού και παλαιότητας άνω των 25 ετών, είναι τα χαρακτηριστικά της κτηματαγοράς στη χρονιά που διανύουμε, σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα της Remax, η οποία σημειώνει ότι το κακό οικονομικό κλίμα επιβάρυναν ακόμα περισσότερο οι αλλεπάλληλες φορολογικές επιβαρύνσεις στα ακίνητα, η αναμονή νέων επιβαρύνσεων, και η διακοπή της χρηματοδότησης από τις τράπεζες.
Όσον αφορά στην... επόμενη μέρα, εκτιμάται ότι η πορεία της κτηματαγοράς εξαρτάται σημαντικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς η αποφυγή δυσκολότερων καταστάσεων και η σταθεροποίηση της οικονομίας, θα δημιουργήσει κλίμα ασφάλειας και θετική ψυχολογία, παράγοντες που θα δώσουν ώθηση στην αγορά ακινήτου.
Όσον αφορά στα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, που αφορά στις αγοραπωλησίες του πρώτου εξαμήνου του έτους, συνοψίζονται στα εξής:
Τα ακίνητα που πωλήθηκαν πανελλαδικά ήταν πάνω από 80% κατοικίες, κατά 10% οικόπεδα/αγροτεμάχια και 8% επαγγελματικά.
Στην Αττική το ποσοστό των κατοικιών και των επαγγελματικών ακινήτων ήταν κάπως υψηλότερο (86% και 10% αντίστοιχα), ενώ τα οικόπεδα/αγροτεμάχια περιορισθήκαν στο 4%. Στη Θεσσαλονίκη ήταν συντριπτικό το ποσοστό των κατοικιών (97%) και το υπόλοιπο ήταν επαγγελματικά ακίνητα, ενώ εξέλιπαν εντελώς τα οικόπεδα/αγροτεμάχια. Τέλος στην υπόλοιπη χώρα το ποσοστό των κατοικιών περιορίσθηκε στο 74%, τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έπιασαν το 20%, ενώ τα επαγγελματικά ακίνητα το υπόλοιπο 6%.
Η παλαιότητα των πωληθέντων κατοικιών ήταν σημαντική παράμετρος αφού πανελλαδικά οι κατοικίες ηλικίας άνω των 25 ετών απετέλεσαν το 50% του συνόλου, σε αντίθεση με τα νέα ακίνητα (έως 5ετίας) που μόλις ξεπέρασαν το 20%. Στην Αττική οι παλαιές κατοικίες έφθασαν το 60%, ενώ οι νέες μόλις το 13%, ενώ Θεσσαλονίκη ήταν το 57% και 20% αντίστοιχα. Τέλος , στην υπόλοιπη Ελλάδα υπήρξε σχετική ισορροπία μεταξύ παλαιών και νέων κατοικιών (33% και 31% αντίστοιχα).
Σχετικά με το εμβαδόν των πωληθέντων κατοικιών πανελλαδικά παρατηρούμε μια σαφή προτίμηση κατά 80% περίπου στις μικρές και μεσαίες (μέχρι 110τμ). Στην Αττική το ποσοστό των μικρομεσαίων έφθασε στο 72%, στη Θεσσαλονίκη στο 74%, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα πλησίασε το 90%!
Όσον αφορά τις τιμές σε πανελλαδική κλίμακα πιέσθηκαν προς τα κάτω και μέχρι 15%, σε σχέση με τις τιμές του Δεκεμβρίου 2011. Ωστόσο σε κάποιες ακριβές περιοχές της Αθήνας παρατηρήθηκε πτώση τιμών έως και 20%.
iefimerida.gr