Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Τα «γουρουνάκια» ξεπουλάνε εξοχικά.



Επίσημο πωλητήριο στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στις εξοχικές κατοικίες, που πωλούνται κατά κύματα λόγω μεγάλης πτώσης των τιμών, βάζουν οι ξένοι. Yστερα από το πρόσφατο δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «Corriere Della Sera» που έκανε αναφορά για τις εκπληκτικές ευκαιρίες που υπάρχουν στα ελληνικά νησιά (ανάφερε την Αντίπαρο όπου η πτώση έχει φτάσει το 48%) ήρθε η Wall Street Journal που αφιερώνει δύο σελίδες για τα ακίνητα στα... «γουρουνάκια».
Του Ένα δισέλιδο αφιέρωμα στις εξοχικές κατοικίες των PIGS, δηλαδή της Πορτογαλίας, της Ιταλίας, της Ελλάδας και της Ισπανίας, με τίτλο «Πωλείται η Ευρώπη» και χαρακτηριστικά παραδείγματα πολυτελών εξοχικών κατοικιών, έρχονται να επιβεβαιώσουν την εικόνα που έχει διαμορφωθεί στο εξωτερικό. Το φαινόμενο των μαζικών πωλήσεων παραθεριστικών σπιτιών επιβεβαίωσε πρόσφατα και η πρόεδρος των μεσιτών Ελλάδας, κ. Αρτεμις Μαυράκη, η οποία μιλώντας στην κρατική τηλεόραση αναφέρθηκε στο φαινόμενο. Όπως είπε, η οικονομική κρίση αφενός και τα νέα φορολογικά μέτρα αφετέρου οδηγούν πολλούς Ελληνες στο να «ξεφορτώνονται» ακίνητα που δεν χρειάζονται άμεσα. Υπάρχουν, όμως, και πάρα πολλοί ξένοι που αγόρασαν τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα και τώρα σπεύδουν να τα πουλήσουν θεωρώντας ότι είναι ασύμφορα τόσο ως προς την υπερβολική φορολόγηση όσο και ως προς τη συντήρησή τους.
Ο έκτακτος φόρος στα ακίνητα, που θα γίνει μόνιμος, φοβίζει Ελληνες και ξένους που διαθέτουν περισσότερα από ένα σπίτια, με αποτέλεσμα να έχουν μπει εκατοντάδες πωλητήρια σε τιμές? κάτω του κόστους.
Υποχώρηση

Σε ορισμένες περιοχές όπου η προσφορά είναι μεγάλη αλλά δεν υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, οι τιμές έχουν κατρακυλήσει ακόμη και 40% σε σύγκριση με παλαιότερες «χρυσές» εποχές. Η υποχώρηση κυμαίνεται από 15% έως 30%, με πολλούς ιδιοκτήτες ξενοίκιαστων εξοχικών ή άλλων σπιτιών στην επαρχία να σπεύδουν να τα δώσουν το συντομότερο δυνατό.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, έχουν εμφανιστεί κάποιοι επενδυτές, κυρίως off shore εταιρείες που δίνουν ρευστό για να αγοράσουν σε πολύ χαμηλές τιμές, απευθυνόμενοι σε ανθρώπους που έχουν μεγάλη ανάγκη από χρήματα. Στον τομέα της παραθεριστικής κατοικίας οι τιμές μειώνονται σημαντικά, καθώς δεν υπάρχει κινητικότητα στο εσωτερικό, το απόθεμα είναι τεράστιο, ενώ δεν πραγματοποιούνται πάνω από 1.500-2.000 αγοραπωλησίες κάθε χρόνο. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Wall Street Jοurnal, Ισπανία, Ελλάδα Πορτογαλία και σε μικρότερο βαθμός η Ιταλία είναι βυθισμένες στην κρίση και βιώνουν μια πρωτοφανή μείωση στις τιμές των ακινήτων.
Σε πολλές τουριστικές περιοχές η ζήτηση έχει υποχωρήσει και για ενοικίαση και για αγορά, με αποτέλεσμα να καταγράφεται υποχώρηση τιμών από 15% έως 30% τους τελευταίους μήνες. Μάλιστα, το δημοσίευμα αναφέρει ότι σε λιγότερο γνωστές περιοχές τα σπίτια πωλούνται ακόμη και στη μισή τιμή σε σχέση με πριν από δύο χρόνια. Η εφημερίδα αναφέρει ότι στην Κέρκυρα πωλείται βίλα 530 τ.μ. με 4 υπνοδωμάτια τρία μπάνια, σαλόνι με τζάκι, πισίνα κ.λπ. αντί 1,8 εκατ. δολαρίων, ενώ η αρχική τιμή ήταν 2,8 εκατ. δολάρια. Στην Πορτογαλία διώροφη βίλα πωλείται κατά 57% φθηνότερα, από 3 εκατ. δολάρια στις αρχές του έτους σε 1,3 εκατ. δολάρια Στη Μύκονο η Wall Street Journal ανακαλύπτει μια βίλα με εξαιρετική παραλία, η οποία πωλείται 1,8 εκατ. δολάρια, 18% φθηνότερη.
Βίλες
Στην Ισπανία και στο νησί Μαγιόρκα πωλείται ανακαινισμένη πέτρινη βίλα προς 1,8 εκατ. δολάρια, επίσης με μείωση 18%. Στην Ιταλία και στην περιοχή Puglia όπου σπίτια έχουν οι Μ. Γκορμπατσόφ, Φ. Κόπολα, Ε. Μίρεν, μια βίλα του 17ου αιώνα πωλείται με έκπτωση 24% σε σχέση με τον Απρίλιο, από 2,5 εκατ. δολάρια σε 1,9 εκατ. δολάρια. Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με έρευνα βρετανικής εταιρείας, το 82% των ενδιαφερόμενων να αγοράσουν εξοχική κατοικία επικεντρώνεται σε Πορτογαλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία και Ισπανία. Μάλιστα, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 32% του αριθμού των πελατών που αγοράζουν ακίνητα στην Ευρώπη. Τους τελευταίους μήνες και οι Αμερικανοί έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους σε εξοχικές κατοικίες στις χώρες PIIGS. «Η Ελλάδα έχει τις δικές της προκλήσεις, ο κίνδυνος για την αγορά είναι μεγάλος κυρίως λόγω της πιθανότητας εξόδου της χώρας από το ευρώ», λένε οι αναλυτές. Στα παραδείγματα που εντυπωσιάζουν στην Ελλάδα παρατίθεται η περίπτωση βίλας στην Πάρο που πωλείται 2,3 εκατ. δολάρια, τιμή μειωμένη κατά 28%. Όμως η αμερικανική εφημερίδα αναφέρεται και στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ελληνική κτηματαγορά και κυρίως στους υπερβολικούς φόρους που βαρύνουν το ακίνητο, όπως και στο 16% της αξίας του ακινήτου που πρέπει να δοθεί σε φόρους, αμοιβές, τέλη κ.λπ. Επίσης, τονίζεται η δυσκολία πρόσβασης σε πολλά ελληνικά νησιά.
Αγγελίες
Στα διεθνή sites, αλλά και σε κτηματομεσιτικά γραφεία φτάνουν καθημερινά σπίτια προς πώληση έως και 40% φθηνότερα. Ολο και περισσότεροι Ελληνες πουλάνε όσο - όσο είτε γιατί έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη είτε επειδή φοβούνται ότι θα φορολογηθούν υπέρμετρα στο άμεσο μέλλον, ειδικά με τα τεκμήρια.
Σε ό,τι αφορά τις περιοχές που είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος γιατί οι τιμές έχουν υποχωρήσει, η Κρήτη βρίσκεται στην κορυφή με πτώση τιμών έως 35%-40%. Στη Ρόδο η πτώση τιμών στα εξοχικά κυμαίνεται μεταξύ 20%-30%, ενώ στα Ιόνια Νησιά, ανάλογα με την περιοχή η υποχώρηση είναι 10%-20%.
Στα πολύ ακριβά νησιά του Αιγαίου, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, η πτώση στα πανάκριβα και μεγάλα σπίτια ξεπερνά το 30%. Τα μικρά και φθηνότερα πωλούνται με έκπτωση 10%-15%.
Στην Πάρο υπάρχει μεγάλο στοκ ακινήτων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εξοχικά 50-70 τ.μ. , καινούργια και μεταχειρισμένα σε τιμές ακόμη και κάτω από 80 χιλιάδες ευρώ. Μεγάλο είναι το πρόβλημα στην ηπειρωτική Ελλάδα όπου οι τιμές σε ορισμένες περιοχές έχουν υποχωρήσει κάτω από 1.300 ευρώ/τ.μ. για τα καινούργια.
Στη Λάρισα και την Καρδίτσα η υποχώρηση ξεπερνά το 10%, στο Βόλο το 15%, ενώ στο Πήλιο έχουν βγει πολλά ακίνητα, παραδοσιακά και νέα, στο σφυρί. Στη Δυτική Ελλάδα οι αγοραπωλησίες σε ορισμένες περιοχές είναι κάτω από 70%, στην Κοζάνη κάτω από 55%, στα Ιωάννινα είναι κάπως καλύτερα με 45% πτώση. Στην Πελοπόννησο το πρόβλημα είναι μεγάλο, αφού η Πάτρα διαθέτει πολλές εκατοντάδες ακίνητα απούλητα και οι συμφωνίες έχουν μειωθεί έως 60%.
Απούλητα σπίτια
Χιλιάδες ευκαιρίες για αγορά
Το καλοκαίρι που πέρασε χαρακτηρίστηκε από επενδυτική «ανομβρία», από ξένους και πολύ περισσότερο από τους ΕΛληνες. Αν και είναι δύσκολο να μετρηθούν τα εξοχικά που έχουν βγει προς πώληση, εκτιμάται ότι είναι χιλιάδες. Πάνω από 3.000-3.500 απούλητα εξοχικά στην Πάρο. Στην κοσμοπολίτικη Μύκονο πωλητήριο έχουν βάλει πάνω από 1.500 εξοχικά, ενώ στη Σαντορίνη κυμαίνονται από 1.000-1.500.
Στην Κέρκυρα υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, καθώς στα χέρια των εργολάβων βρίσκονται 3.000-4.000 εξοχικές κατοικίες. Στη Λευκάδα μόνο τα ακριβά παραθεριστικά που πωλούνται φτάνουν τα 100-200, ενώ μαζί σε Ρόδο, Κάρπαθο και Κω τα απούλητα σπίτια ξεπερνούν τα 1.500 ? 2.000.
Χάος επικρατεί στις αγορές της Χαλκιδικής και της Κρήτης. Στη μεν πρώτη συνολικά υπολογίζονται σε 30.0000 τα σπίτια που πωλούνται κι από αυτά τα αμιγώς παραθεριστικά μπορεί να είναι γύρω στα 5.000. Στην Κρήτη, η οποία υπέστη μεγάλη καθίζηση την τελευταία πενταετία εξαιτίας της φυγής πολλών Βρετανών και Γερμανών, τα νεόδμητα απούλητα εξοχικά υπολογίζονται σε 4.000-5.000.
Πηγή www.imerisia.gr