Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2011

Τον δρόμο της... ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας έχει πάρει η κτηματαγορά.



Η ελληνική κτηματαγορά βρίσκεται χτυπημένη περισσότερο από την υπερβολική φορολόγηση παρά από την ίδια την οικονομική κρίση. Σύμφωνα με τις προβλέψεις ειδικών της αγοράς, για το 2011 αναμένεται δραματική πτώση-ρεκόρ στις επενδύσεις για κατοικία.
Θα κινηθούν κάτω από τα 5 δισ. ευρώ, μειωμένες από 25% έως 30% σε σύγκριση με το 2010, που είχαν επενδυθεί περί τα 6,6 δισ. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2006 είχαν επενδυθεί πάνω από 16 δισ. ευρώ!
Ακόμη χειρότερη εκτιμάται ότι θα είναι η κατάσταση την επόμενη χρονιά εξαιτίας της νέας μεγάλης αύξησης των φόρων που θα φέρει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών.

Κάποιοι δεν αποκλείουν πτώση των επενδύσεων ακόμη και κάτω από τα 4 δισ. αφού και οι ελάχιστοι Ελληνες και ξένοι που διαθέτουν χρήματα αποφεύγουν να αγοράσουν στην Ελλάδα.
Οι ανακοινώσεις για νέα μείωση του αφορολόγητου στα ακίνητα σε συνδυασμό με την αύξηση των αντικειμενικών, βάζει το σύνολο σχεδόν των ιδιοκτητών ακινήτων στο? τσεπάκι της Εφορίας.

Προς το παρόν, δεν έχει διευκρινιστεί αν η μείωση του αφορολόγητου αφορά την πρώτη κατοικία (είναι 200.000 ευρώ για σπίτι έως 120 τ.μ.) ή για τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (είναι 200.000 ευρώ αντικειμενική αξία).

Επιβάρυνση
Στην πρώτη περίπτωση και με πιθανό ενδεχόμενο να αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες μεσοσταθμικά κατά 40%-50%, χιλιάδες υποψήφιοι αγοραστές κατοικίας θα επιβαρυνθούν με φόρους μεταβίβασης που μέχρι τώρα απαλλάσσονταν. Το σκηνικό του «στραγγαλισμού» της αγοράς από τους φόρους, περιέγραψε πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων η οποία τονίζει ότι μέσα στη διετία 2010-2011 οι φόροι στην κτηματαγορά επταπλασιάστηκαν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού, από 500 εκατ. ευρώ που ήταν το 2009 και το 2010, θα φτάσουν το 2011 σε 1,1 δισ. ευρώ. Το 2012, λόγω της επιβολής του έκτακτου τέλους και της αύξησης των αντικειμενικών αξιών, τα έσοδα από φόρους θα φτάσουν στα 3,8 δισ. ευρώ χωρίς να περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος που πληρώνουν οι ιδιοκτήτες και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας που θα έχει μεγαλύτερες επιβαρύνσεις.
imerisia.gr