Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Έρχονται αλλαγές στη φορολογία ακινήτων.



Αλλαγές στη φορολογία μεταβίβασης, γονικής παροχής, κληρονομιάς και δωρεάς ακινήτων θα περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, το νομοσχέδιο για το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα. Η μείωση των αφορολόγητων ορίων και οι μεταβολές στους φορολογικούς συντελεστές της φορολογίας κεφαλαίου είναι μερικές από τις αλλαγές που εξετάζονται.

Ειδικότερα, στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει τα εξής:

- στη φορολογία γονικών παροχών και κληρονομιών μελετάται η μείωση του αφορολόγητου ορίου και η αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Σήμερα το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ, ενώ οι επόμενες 150.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας φορολογούνται με συντελεστή 1%. Κατά συνέπεια ένας φορολογούμενος που κληρονομεί ένα ακίνητο αντικειμενικής αξίας 300.000 ευρώ βαρύνεται με φόρο 1.500 ευρώ. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή πολύ χαμηλή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

- στη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων εξετάζεται η θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου. Σήμερα ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8-10%. Συγκεκριμένα μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%. Με αυτόν τον τρόπο φορολόγησης θεωρούν στο υπουργείο Οικονομικών ότι επιβαρύνονται οι μεταβιβάσεις ακινήτων χαμηλής αξίας ενώ οι μεταβιβάσεις ακινήτων υψηλής αξίας φορολογούνται με ενιαίο συντελεστή 10%. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η θέσπιση κλίμακας με συντελεστές που θα ξεκινούν χαμηλότερα, πιθανόν το 5% και θα ανέρχονται έως και το 20%.

- η μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δυο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

Τα παραπάνω εξετάζονται και σε συνδυασμό με την ειλημμένη απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει από τον Ιανουάριο στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων. Στόχος του υπουργείου είναι με την αύξηση οι αντικειμενικές τιμές να προσεγγίσουν τις εμπορικές τιμές των ακινήτων, οι οποίες σημειωτέον κινούνται πτωτικά λόγω της ύφεσης. Ακόμη και αν διατηρηθούν στα σημερινά επίπεδα τα αφορολόγητα όρια της φορολογίας ακινήτων, η αύξηση των αντικειμενικών τιμών θα οδηγήσει σε επιβαρύνσεις.

Πηγή www.capital.gr