Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Επιφυλακτικοί οι ξένοι επενδυτές.


Αιτίες, οι αρνητικές προοπτικές της οικονομίας και η έλλειψη των κατάλληλων ακινήτων
Την «πλάτη» τους στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας στρέφουν οι ξένοι επενδυτές, όπως προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα και παρά τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την προσέλκυση επενδύσεων. Σύμφωνα με την κ. Νίκη Σύμπουρα, διευθύνουσα σύμβουλο της Proprius, που εκπροσωπεί την Cushman & Wakefield σε Ελλάδα και Κύπρο, η δεδομένη κατάσταση της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων δεν ευνοεί τις επενδύσεις. «Επιπλέον, η ποιότητα και το μέγεθος της αγοράς επενδυτικού προϊόντος στην Ελλάδα δεν επιτρέπει διάχυση του ενδιαφέροντος των επενδυτών σε επαγγελματικά ακίνητα εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε τα εμπορικά κέντρα, που σήμερα θεωρούνται η ελκυστικότερη επιλογή που προσφέρει η εγχώρια αγορά ακινήτων, δεν είναι ικανά να εξασφαλίσουν στους ιδιοκτήτες τους αγοραστικό ενδιαφέρον. Το πρόσφατο παράδειγμα της υπαναχώρησης της Henderson Global Investors από το προσύμφωνο, ύψους 70 εκατ. ευρώ, το οποίο είχε υπογράψει με τη REDS του ομίλου Ελλάκτωρ για την απόκτηση της πρώτης φάσης του νέου εμπορικού πάρκου της εισηγμένης στην περιοχή Γιαλού των Σπάτων είναι χαρακτηριστικό. Η Henderson επέλεξε την καταβολή 4 εκατ. ευρώ για την αθέτηση της συμφωνίας και την αποχώρησή της από την επένδυση, η οποία σημειωτέον βρίσκεται προ των πυλών της έναρξης λειτουργίας, έχοντας μάλιστα εξασφαλίσει μισθωτές για το 80% των προσφερόμενων χώρων. Την ίδια στιγμή, η Μπάμπης Βωβός – Διεθνής Τεχνική εξακολουθεί να αναζητεί αγοραστή για το δικό της εμπορικό κέντρο στον Βοτανικό, χωρίς όμως προς το παρόν κάποια θετική κατάληξη. Ασφαλώς, ακόμα η εταιρεία δεν έχει στα χέρια της την πολυπόθητη οικοδομική άδεια, έστω κι αν η τροπολογία που άνοιγε τον δρόμο για την ολοκλήρωση της επένδυσης που ανεστάλη πριν από σχεδόν τρία χρόνια έχει ψηφιστεί από τον Ιούνιο. Οσον αφορά τις αγορές του εξωτερικού, σχετική έκθεση της Cushman & Wakefield ανέδειξε τη Νέα Υόρκη ως την πόλη που προσελκύει τις περισσότερες επενδύσεις, κάτι που είχε να συμβεί από το 2007. Συγκεκριμένα, η αμερικανική μεγαλούπολη εμφάνισε άνοδο των επενδύσεων της τάξεως του 165% κατά το εννιάμηνο του έτους, με το Λονδίνο να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Το Τόκιο παρ’ όλη την πτώση στη ζήτηση εξαιτίας των φυσικών καταστροφών και του πυρηνικού ατυχήματος παρέμεινε τρίτο στην κατάταξη.
Οι πρώτες 25 πόλεις παρουσίασαν αύξηση του όγκου των επενδυτικών συναλλαγών κατά 48% μέχρι το τρίτο τρίμηνο του 2011, λίγο μεγαλύτερο ποσοστό από το 41% που αφορά την ευρύτερη αγορά.
kathimerini.gr