Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Τι αλλάζει στους Οικοδομικούς Συνεταιρισμούς.



Σημαντικές αλλαγές στη σύσταση και λειτουργία των οικοδομικών συνεταιρισμών φέρνει το πολυνομοσχέδιο - σκούπα που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο Ν. Σηφουνάκης.

Κατ' αρχάς μόνο με βεβαίωση του ΥΠΕΚΑ θα μπορεί να συσταθεί ο συνεταιρισμός αρκεί να είναι η προτεινόμενη έκταση μέσα σε περιοχή ειδικά ρυθμιζόμενης πολεοδόμησης (ΠΕΡΠΟ).

Δίνεται επίσης 10ετής προθεσμία για να ολοκληρωθούν τα έργα υποδομής ώστε να ξεκινήσει η έκδοση οικοδομικών αδειών. Αν μάλιστα δεν εφαρμοστεί η οικοδομική άδεια σε διάστημα 3 ετών τότε αυτή ανακαλείται. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο προβλέπεται αναλυτικά ότι:

μέσα σε αποκλειστική προθεσμία δέκα ετών από την έγκριση της πολεοδομικής μελέτης πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα έργα τεχνικής υποδομής στις εκτάσεις τους

οι δήμοι στα διοικητικά όρια των οποίων υπάγονται οι εκτάσεις των συνεταιρισμών μπορούν να αναλάβουν να εκτελέσουν ή να ολοκληρώσουν τα έργα τεχνικής υποδομής. Για την κατασκευή των έργων αυτών θα επιβάλλεται υπέρ του δήμου καταβολή χρηματικού ποσού, το οποίο θα βεβαιώνεται από την αρμόδια δημοτική υπηρεσία και θα εισπράττεται με τη διαδικασία περί είσπραξης δημοσίων εσόδων.

η ολοκλήρωση των έργων υποδομής αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για την έκδοση οικοδομικών αδειών.

για όσους δεν εφαρμόσουν τη πολεοδομική μελέτη μέσα στην προθεσμία τριών ετών ανακαλείται η πολεοδομική τους μελέτη και διαλύονται.

όσοι προϋφιστάμενοι της 16.1.1984 Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί με εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο δεν έχουν ολοκληρώσει μέχρι σήμερα τα έργα υποδομής, οφείλουν να τα ολοκληρώσουν μέσα σε δεκαοχτώ μήνες από τη δημοσίευση του νόμου. Μετά τη παρέλευση της προθεσμίας την ολοκλήρωση των έργων αναλαμβάνουν οι οικείοι δήμοι.
Επίσης, μεταξύ άλλων, ορίζεται ότι όταν οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί επιτελέσουν το σκοπό τους, μπορεί, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των μελών τους, να λειτουργήσουν το πολύ για δέκα χρόνια ως σωματείο -σύλλογος για την περαιτέρω διαχείριση των κοινών. Κατόπιν οι εκτάσεις τους και η ευθύνη συντήρησης των κοινόχρηστων χώρων και τεχνικών έργων περιέρχονται στους οικείους Δήμου.
Πηγή www.ered.gr