Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011

Πάγωσαν οι μεταβιβάσεις ακινητων. Καθολική εμπλοκή στην κτηματαγορά από το νόμο για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων.



Καθολική εμπλοκή στην κτηματαγορά επέφερε για δύο εβδομάδες ο Ν. 4014/2011 για την ρύθμιση των αυθαιρέτων. Διατάξεις του νόμου έδεσαν τα χέρια σε συμβολαιογράφους, δικηγόρους, υποθηκοφύλακες και κτηματολογικά γραφεία που από τις 21 Σεπτεμβρίου δεν πραγματοποιούσαν μεταβιβάσεις ακινήτων. Μάλιστα, αν και το υπουργείο Περιβάλλοντος ενεργοποίησε από την 1η Οκτωβρίου τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποδοχής αιτήσεων για την τακτοποίηση αυθαιρέτων οι μεταβιβάσεις αναμένεται να παραμείνουν παγωμένες για ακόμη μια εβδομάδα λόγω τεχνικών δυσλειτουργιών.
Ο Νόμος 4014/2011 για τα αυθαίρετα προβλέπει την απαγόρευση μεταβίβασης ή σύστασης εμπράγματου δικαιώματος σε ακίνητο, στο οποίο έχει εκτελεστεί αυθαίρετη κατασκευή ή αλλαγή χρήσης. Έτσι, από την δημοσίευση του Νόμου 4014/2011 στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβέρνησης (21 Σεπτεμβρίου) κάθε συναλλαγή (δικαιοπραξία) που έχει ως αντικείμενο τη μεταβίβαση ακίνητου πρέπει να συνοδεύεται από υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη και βεβαίωση μηχανικού ότι το ακίνητο δεν φέρει αυθαίρετη κατασκευή.
Ωστόσο, η μορφής της ειδικής βεβαίωσης μηχανικού που προβλέπει ο 4014/2011 εκδόθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος μόλις την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου. Οι δε καθυστερήσεις των προηγουμένων ημερών είχαν ως αποτέλεσμα οι συμβολαιογράφοι που συντάσσουν συμβόλαια, οι μηχανικοί που θα υποβάλουν τις δηλώσεις, οι δικηγόροι που παρίστανται στη σύνταξη συμβολαίων, οι υποθηκοφύλακες ή οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων που τα μεταγράφουν να μην προχωρούν σε μεταβιβάσεις.
Αυτό συνέβη διότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός με όσους παρανομούν. Συγκεκριμένα προβλέπει πως εάν στα συμβόλαια δεν μνημονεύεται το συγκεκριμένο πιστοποιητικό οι συμβολαιογράφοι, οι μεσίτες, οι δικηγόροι, οι υποθηκοφύλακες, αλλά και ο αγοραστής και ο πωλητής του ακινήτου τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών και χρηματική ποινή από 30.000 μέχρι 100.000 ευρώ.
Μάλιστα, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος θα αρχίσει να ενημερώνει σήμερα τους μηχανικούς για την συμπλήρωση και κατάθεση της σχετικής βεβαίωσης και όπως εκτιμούν επαγγελματίες του κλάδου οι πρώτες μεταβιβάσεις δεν θα πρέπει να αναμένονται πριν από το τέλος της εβδομάδας ή τις αρχές της επομένης.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος δίνει με τον Ν. 4014/2011 την δυνατότητα τα εν λόγω πιστοποιητικά να αντικατασταθούν με την «Ταυτότητα Κτιρίου» του Ν. 3843/2010, κάτι που ωστόσο πρέπει να ορισθεί με υπουργική απόφαση. Αυτή η πρόβλεψη του νόμου προκαλεί την αντίδραση της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) ο πρόεδρος της οποίας την χαρακτηρίζει ως «συντεχνιακή διευκόλυνση».
Σύμφωνα με τον κ. Παραδιά η υποχρέωση που θέτει ο νέος νόμος για τη συνυποβολή βεβαίωσης μηχανικού στις μεταβιβάσεις ακίνητων αποτελεί μια παράλογη απαίτηση που απλά εξυπηρετεί τα συμφέροντα του κλάδου των μηχανικών. Αναφερόμενος δε στο ενδεχόμενο επέκτασης της «Ταυτότητας Κτιρίου» και στις μεταβιβάσεις ακινήτων, τόνισε πως με τον τρόπο αυτό θα θεσμοθετηθεί μια πρωτοφανής διαδικασία διαρκών υποχρεωτικών περιοδικών ελέγχων.
tanea.gr