Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Ο... τρίτος δρόμος του "κουρέματος" και η αγορά των ακινήτων.



Φορολογικό και τράπεζες θα καθορίσουν τις επιπτώσεις στην αγορά των ακινήτων μετά τα μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης χρέους που ανακοίνωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η εθελοντική συμμετοχή των επενδυτών ιδιωτών που συμφώνησαν να καταγράψουν απώλειες 50% από τα ελληνικά ομόλογα, αποτελεί μέρος του πακέτου μιας ολοκληρωμένης πολιτικής απάντησης για το δημόσιο χρέος -σε πρώτη φάση το ελληνικό-, τον τραπεζικό τομέα, τη σταθερότητα του ευρώ και την παγκόσμια οικονομία μέσω του Ταμείου Διάσωσης, στο οποίο θα εισφέρουν κεφάλαια ύψους €1 τρισ. μετά από μόχλευση που μπορεί να φθάσει έως και 5 φορές. Με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλιστούν -εν μέρει- νέες εκδόσεις κρατικών ομολόγων.

Ταυτόχρονα θα συμπληρωθεί με τη δημιουργία ενός αριθμού από SPVs (ειδικά επενδυτικά οχήματα), τα οποία θα πωληθούν σε ιδιωτικούς φορείς, όπως κρατικά επενδυτικά ταμεία. Η Κίνα έχει ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για την υποστήριξη του ειδικού μηχανισμού επένδυσης.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων συμφώνησαν οικειοθελώς να γράψουν απώλειες €100 δισ., ώστε να μειωθεί το χρέος της Ελλάδας στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020, από το 150% σήμερα. Η συμφωνία προβλέπει ακόμη τη δημιουργία ενός νέου χρηματοδοτικού προγράμματος με το ΔΝΤ ύψους έως €100 δισ. Οι αρχηγοί των κρατών συμφώνησαν επίσης, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Herman Van Rompuy, να αυξήσουν τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τράπεζες ευάλωτες σε ζημίες από κρατικά ομόλογα στη ζώνη του ευρώ.

Τι επιδράσεις όμως αναμένονται στην ελληνική αγορά και δη των ακινήτων;

«Οι συνέπειες θα εξαρτηθούν από την επίδραση της συμφωνίας στην ελληνική οικονομία» τόνιζαν στελέχη της αγοράς, διαχωρίζοντας δύο σενάρια με βάση την πολιτική που θα επιλεγεί να ακολουθηθεί απέναντι στη στήριξη των τραπεζών. «Στην περίπτωση που δεν στηριχθούν οι τράπεζες, η περιορισμένη ρευστότητα στην αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση των εκταμιεύσεων προς τις επιχειρήσεις, αύξηση της προσφοράς χώρων και συνεπώς πτώση αξιών και ενοικίων».

Το καλό σενάριο προϋποθέτει τη στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, καθώς όπως διαπιστώνει και η BlackRock, «δεν έχει καμία σχέση με την τοξικότητα και τις παρατυπίες που συνάντησε στην Ιρλανδία». Στη βάση αυτή και με την προϋπόθεση δημιουργίας ενός σταθερού φορολογικού καθεστώτος η επενδυτική δραστηριότητα της συγκεκριμένης αγοράς δεν πρόκειται να πληγεί.

Υπάρχει όμως και ο... τρίτος δρόμος.

Αυτό έχει να κάνει με τη δημιουργία επενδυτικών θυλάκων, της παραγωγής δηλαδή επενδυτικού προϊόντος με στόχο την προσέλκυση θεσμικών επενδυτών από το εξωτερικό.

Στην περίπτωση αυτή, που βραχυπρόθεσμα αφορά την εξασφάλιση €25 δισ. από τη διάθεση δημόσιας περιουσίας τα φορολογικά κίνητρα και η επίλυση νομικών και πολεοδομικών προβλημάτων θα αφορά αποκλειστικά και μόνο το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο.

Ακόμη και σε αυτή την περίπτωση, η εισροή κεφαλαίων θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο εκκίνησης επενδυτικής δραστηριότητας σε μια εντελώς διαφορετική βάση από τη μέχρι σήμερα πελατειακή προσέγγιση των ελλήνων επιχειρηματιών, που είναι τοποθετημένοι στην αγορά με άξονα το ελληνικό δημόσιο και έχουν κινηθεί επιθετικά λόγω φθηνού χρήματος.
Πηγή www.ered.gr