Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Τώρα και ακίνητα κάτω του κόστους.



Ακίνητα κάτω του κόστους; Κι όμως, η οικονομική κρίση αναγκάζει πολλούς κατασκευαστές να πουλήσουν όσο - όσο αρκεί να «ξεφορτωθούν» μια περιουσία που απαξιώνεται αλλά και που βαρύνεται με υπέρογκους φόρους. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν περιοχές της Αττικής που πουλάνε σήμερα σε τιμές ίδιες ή μπορεί και χαμηλότερες από το κατασκευαστικό κόστος.

Στα Δυτικά προάστια της Αθήνας, για παράδειγμα, πωλούνται νεόδμητα διαμερίσματα σε τιμές €1.200/τ.μ. όταν προ της κρίσης ήταν στα €1.800 /τ.μ. Οι εργολάβοι σε πολλές περιπτώσεις φτιάχνουν σπίτια που υπερβαίνουν τα 1.200 ευρώ/τ.μ. μαζί με την αγορά του οικοπέδου ή την αντιπαροχή, αλλά προτιμούν να τα δώσουν έστω σε τιμή κόστους αρκεί να αποκτήσουν ρευστότητα ή να πληρώσουν δάνεια που έχουν πάρει.

Σε άλλη περίπτωση, εργολάβος κατασκεύασε συγκρότημα 5 μεζονετών στη Μύκονο με ένα ποσό το οποίο πήρε δάνειο από τράπεζα. Η αδυναμία να πουλήσει ένα - ένα τα σπίτια τον αναγκάζει να τα πουλήσει όλα μαζί σε τιμή €2,8 εκατ. ενώ αν τα πουλούσε ένα - ένα θα εισέπραττε πάνω από €3,5 εκατ.

Η επιβολή του έκτακτου τέλους το οποίο από του χρόνου θα γίνει μόνιμο με μείωση του αφορολόγητου και αύξηση των αντικειμενικών αξιών τρομάζει τους κατασκευαστές οι οποίοι προσπαθούν να ξεφορτωθούν το στοκ των χιλιάδων σπιτιών που είναι απούλητα, ακόμη και πάνω από 5 χρόνια.

Παράγοντες της αγοράς επισημαίνουν ότι η κατάσταση στο χώρο των κατασκευαστών θα χειροτερεύσει για όσους έχουν δάνεια αλλά θα γίνει καλύτερη για όσους έχουν ρευστό και θέλουν να αγοράσουν ακίνητα. Πληροφορίες, μάλιστα, αναφέρουν ότι κάποιες εταιρείες από το εξωτερικό αναζητούν ακίνητα για λογαριασμό πελατών τους, «ψαρεύοντας» ευκαιρίες στον τομέα των ακινήτων.
Πηγή www.ered.gr