Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2011

Αρμαγεδδών στα ακίνητα μετά το «κούρεμα»



Παρά το γεγονός ότι οι τελικές αποφάσεις για το ελληνικό χρέος θα κλειδώσουν την Τετάρτη, τα πάντα δείχνουν από τις Βρυξέλλες ότι το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων είναι σίγουρο και θα είναι σε μεγάλο ποσοστό. ΔΝΤ και γερμανοί ζητούν haircut 50%-60% ενώ οι τράπεζες ζητούν 40% ώστε να συμμετάσχουν εθελοντικά, οπότε πιθανότατα να τα βρουν κάπου στη μέση.
Πέρα από τις δραματικές επιπτώσεις που θα έχει η τελική συμφωνία στην πραγματική οικονομία, θα πρέπει να δει κανείς τις συνέπειες και στην αγορά ακινήτων, τόσο του Δημοσίου όσο και των ιδιωτών.
Τα κρατικά ακίνητα που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία αξιοποίησης. Με το κούρεμα του ελληνικού χρέους ουσιαστικά η Ελλάδα χάνει μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της, δύσκολα θα μπορεί να βγει στις αγορές και δύσκολα θα μπορεί να πείσει ξένους επενδυτές να έλθουν και να επενδύσουν στη χώρα μας.
Γιατί π.χ. να έρθει κάποιος να τοποθετηθεί στο Ελληνικό ή στα 35 ακίνητα που έχουν βγει για sale and lease back όταν δε γνωρίζουν αν θα εγκλωβιστούν με το ασταθές δημόσιο, αν θα μπορέσουν να επενδύσουν χωρίς προβλήματα και χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τα χρήματά τους.
Επομένως, τα κρατικά ακίνητα θα «κουρευτούν» σε βάθος χρόνου και οι αποτιμήσεις τους θα γίνουν εξαιρετικά χαμηλές, σε σημείο που κάποτε να δοθούν... κοψοχρονιά. Τα ακίνητα των ασφαλιστικών ταμείων, η αξία των οποίων ξεπερνά τα 1,7 δισ. ευρώ θα υποστούν μεγάλο πλήγμα και πιθανότατα θα βγουν στο σφυρί προκειμένου να καλυφθεί η χασούρα από το κούρεμα. Τα ταμεία διαθέτουν 25 δισ. σε ελληνικά ομόλογα, επομένως θα χάσουν τα μισά.
Το ίδιο και η ακίνητη περιουσία των τραπεζών, της Εθνικής, της Alpha, της Eurobank, του ΤΤ, της Αγροτικής κ.λπ. Με δεδομένο ότι η απώλεια από τα ομόλογα που διαθέτουν θα είναι τεράστια και πιθανότατα όλες οι τράπεζες θα κρατικοποιηθούν, θα υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις και στα χαρτοφυλάκια των ακινήτων. Ταμεία και τράπεζες, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στη δύσκολη παραγματικότητα θα κληθούν να ξεπουλήσουν ότι ακίνητα έχουν και σε τιμές που δυστυχώς θα είναι χαμηλές.
Αναφορικά με τα ακίνητα των ιδιωτών, η διάλυση της πραγματικής οικονομίας θα έχει ευρύτερες συνέπειες στην κτηματαγορά. Οι μειώσεις μισθών και συντάξεων, το κλείσιμο επιχειρήσεων, οι χιλιάδες απολύσεις και το πλήρες πάγωμα της τραπεζικής χρηματοδότησης θα προκαλέσει σοκ στην αγορά ακινήτων. Θα σταματήσουν παντελώς οι αγοραπωλησίες ακινήτων, και θα αυξηθεί δραματικά η προσφορά σπιτιών, καταστημάτων και γραφείων. Η έκρηξη του ποσοστού των «κόκκινων» δανείων, δηλαδή των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών κι όχι μόνο, θα οδηγήσει σε μαζικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας των Ελλήνων με στόχο την απόκτηση ρευστού για τα προς το ζην.
Με βάση τα σημερινά δεδομένα θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία προκειμένου να υπάρξει μια εξομάλυνση της αγοράς, αν και για όσους έχουν ρευστό, τα επόμενα χρόνια θα δημιουργηθούν εκπληκτικές ευκαιρίες αγοράς.
Οπως και να έχουν τα πράγματα, τόσο στην ελληνική κοινωνία όσο και στην κτηματαγορά ειδικότερα είναι σίγουρο ότι θα επικρατήσει ο Αρμαγεδδών.
Πηγή www.ered.gr