Στο σφυρί βγάζουν όλο και περισσότεροι Έλληνες τις εξοχικές τους κατοικίες, χτυπημένοι από την οικονομική κρίση αλλά και από τον φόβο των νέων φόρων, όπως το ειδικό τέλος ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.
Σύμφωνα με ειδικούς, η αγορά εξοχικής κατοικίας φέτος περνάει τις χειρότερες των ημερών της ως απόρροια του σκηνικού κατάρρευσης που εμφανίζει η χώρα και των συνεχών φορολογικών μέτρων που έχουν μόνιμο αποδέκτη τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Οι ίδιοι κύκλοι εκτιμούν πως πολλοί ιδιοκτήτες θα αναγκαστούν να πουλήσουν ακίνητα, τα οποία δεν τους αποφέρουν κανένα εισόδημα, ειδικά από του χρόνου, οπότε το τέλος κινδυνεύει να είναι πολλαπλάσιο εφόσον αυξηθούν οι αντικειμενικές αξίες. Σύμφωνα με τους ίδιους, "η φοροκαταιγίδα θα οδηγήσει πολλούς ιδιοκτήτες στο ξεπούλημα της ιδιοκτησίας τους αντί πινακίου φακής".
Σύμφωνα με στοιχεία του Συνδέσμου Κτημετομεσιτών, περίπου 25.000 εξοχικά ακίνητα αναζητούν αγοραστή, ενώ το επόμενο διάστημα ο αριθμός αυτόςναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Να σημειωθεί ότι οι τιμές στις νεόδμητες κατοικίες αγγίζουν τα 1.800-3.000 ευρώ/τ.μ., ενώ η τιμή των μεταχειρισμένων είναι έως 30% μειωμένη.
Κύκλοι της αγοράς λένε πως η μεγάλη προσφορά δημιουργεί όλο και περισσότερες ευκαιρίες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η εξοχική κατοικία αντιπροσωπεύει το 20%-30% της συνολικής αγοράς, ωστόσο ακολουθεί φθίνουσα πορεία, με δεδομένο πως, ενώ το 2005 πουλήθηκαν περισσότερα από 50.000 εξοχικά σπίτια, πέρυσι δεν πουλήθηκαν περισσότερα από 20.000.
Οι ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η ζήτηση για εξοχικά έχει υποχωρήσει σε μηδενικά επίπεδα, και ως βασική αιτία αναγνωρίζουν το γεγονός ότι οι Έλληνες δεν είναι διατεθειμένοι πλέον να αγοράσουν ένα σπίτι που θα τους επιβαρύνει φορολογικά.
Σχεδόν ανύπαρκτο χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ανάκαμψης της αγοράς εξοχικών κατοικιών κατά το επόμενο διάστημα ο πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής Χαράλαμπος Χαραλαμπόπουλος.
Στον αντίποδα, αλλοδαποί επενδυτές δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για την απόκτηση κατοικίας στη χώρα μας. Στην πρώτη γραμμή βρίσκονται Ρώσοι, Γερμανοί, Βρετανοί και εσχάτως Κινέζοι και Τούρκοι επενδυτές.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του νομού Χαλκιδικής, που ως πέρυσι ήταν το «εξοχικό» των κατοίκων της Θεσσαλονίκης και σήμερα και μετά τον πρόσφατο αποχαρακτηρισμό της περιοχής από «παραμεθόρια», έχει ήδη ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά των εν δυνάμει επενδυτών από τρίτες χώρες, οι οποίοι μέχρι πρότινος περίμεναν αρκετούς μήνες στην ουρά μέχρι να λάβουν το πράσινο φως από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Αποτέλεσμα εκατοντάδες εξοχικά Θεσσαλονικέων να βγαίνουν στο «σφυρί», περνώντας στα χέρια Ρώσων και Γερμανών.
protothema.gr