Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Στο κράτος τα έσοδα της τακτοποίησης.



Απαντήσεις σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη διαδικασία τακτοποίησης των αυθαιρέτων εξέδωσε χτες το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ την ίδια στιγμή με τροπολογία στο «πολυνομοσχέδιο» το 95% των εσόδων από τις τακτοποιήσεις θα καταλήξουν στα κρατικά ταμεία κι όχι στο Πράσινο Ταμείο, όπως ήταν η αρχική δέσμευση. Αυτό όμως προκαλεί και ερωτήματα σχετικά με τη νομιμότητα των ρυθμίσεων, καθώς με βάση παλαιότερη απόφαση του ΣτΕ, το σύνολο των εσόδων από τις τακτοποιήσεις θα πρέπει να διατεθούν για αστικές αναπλάσεις και διατήρηση περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Ηταν και το «παράθυρο» για να προχωρήσει χωρίς δικαστικά κωλύμματα τόσο η ρύθμιση για τους ημιυπαίθριους όσο και για τα αυθαίρετα.
Με την τροπολογία πάντως, έσοδα πάνω από 1 δισ. ευρώ που έχουν ήδη εισπραχθεί από τους ημιυπαίθριους κι όλα όσα εισπραχθούν από τα αυθαίρετα (μόνο μέχρι το τέλος της χρονιάς υπολογίζονται σε 600-700 εκατ. ευρώ) θα καταλήξουν στον κρατικό προϋπολογισμό. Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε χτες νέες ερωτο-απαντήσεις σχετικά με τη διαδικασία για τα αυθαίρετα. Ενδεικτικά, αυτές είναι:
1. Εάν υπάρχει δώμα το οποίο είχε ενταχθεί στον Ν.3843/2010 (ημιυπαίθριοι) και έχει και παράβαση ύψους, τότε πώς υπολογίζεται; Υπολογίζεται ως υπέρβαση ύψους και εντάσσεται στη ρύθμιση του ν. 4014/11 (αυθαίρετα).
2. Ημιυπαίθριος χώρος, που δηλώνεται με τον ν. 4014/11 υπολογίζεται ως κύριος με αλλαγή χρήσης ή βοηθητικός με αλλαγή χρήσης; ?ς κύριος χώρος με αλλαγή χρήσης.
3. Για ημιυπαίθριους για τους οποίους πληρώνονται κανονικά οι δόσεις, αλλά συμφέρει να ενταχθούν στο ν. 4014/11 συμψηφίζονται τα ειδικά πρόστιμα; Όχι.
4. Πώς αντιμετωπίζεται η περίπτωση που διαφωνούν οι συνιδιοκτήτες ως προς την υπαγωγή χώρου στο ν. 4014/11 ; Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί από οποιονδήποτε συγκύριο χωρίς να είναι απαραίτητη η συναίνεση των υπόλοιπων συνιδιοκτητών.
5. Πώς θα υπολογίζεται η αμοιβή του μηχανικού για όλες τις απαιτούμενες ενέργειες, προκειμένου να υπαχθούν αυθαίρετες κατασκευές στη ρύθμιση; Οι αμοιβές των μηχανικών για την παροχή των υπηρεσιών τους σύμφωνα με το νόμο είναι αντικείμενο ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
6. Πισίνα με πυροσβεστικό κρουνό έχει συντελεστή 0,50 ανεξαρτήτως μεγέθους;
Ναι, δεδομένου ότι στις περιπτώσεις κολυμβητικών δεξαμενών υπολογίζεται πρόστιμο 80ευρώ/τ.μ. εκτός και αν εμπίπτει σε κάποια από τις περιπτώσεις της κατηγορίας 10α του φύλλου υπολογισμού του προστίμου.
7. ΑΜΕΑ, με αναπηρία 67% έχει το κοινωνικό κριτήριο;
Ναι, εφόσον το ατομικό εισόδημα είναι έως 8.000 ευρώ και το οικογενειακό ως 12.000 ευρώ.
8. Σε νόμιμη οικοδομή το β' υπόγειο είναι αυθαίρετο με βοηθητική χρήση (αποθήκη) βυθισμένο στο έδαφος, με πρόσβαση από άλλο χώρο επίσης υπόγειο και βοηθητικής χρήσης. Στο πρόστιμο θα υπολογισθεί σαν βοηθητικός χώρος (υπόγεια στάθμη) και δεν θα επηρεάσει το συντελεστή της υπέρβασης δόμησης; Θα υπολογιστεί με το μειωτικό συντελεστή δεδομένου ότι είναι υπόγειος χώρος.
9. Αν σε εκτός σχεδίου οικόπεδο υπάρχουν περισσότεροι ιδιοκτήτες και αντίστοιχα κτίσματα ή διαμερίσματα, τα οποία έχουν μοιραστεί μεταξύ των ιδιοκτητών -χωρίς σύσταση κάθετης ιδιοκτησίας που απαγορεύεται- και οι ιδιοκτήτες έχουν διαφορετικά κοινωνικά κριτήρια, πως υπολογίζεται το πρόστιμο; Για κάθε ιδιοκτήτη χωριστά για τα μεγέθη που τους αντιστοιχούν ή γίνεται χρήση των ευνοϊκότερων συντελεστών για όλους; Στην περίπτωση συγκυριότητας του ακινήτου στο οποίο έχει εκτελεστεί η αυθαίρετη κατασκευή ή έχει εγκατασταθεί η αυθαίρετη χρήση, οι συντελεστές του παραρτήματος λαμβάνονται υπόψη για όποιον από τους συγκυρίους πληροί τις σχετικές προϋποθέσεις.
10. Εάν το ακίνητο έχει κατασκευαστεί σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, πώς υπολογίζεται το πρόστιμο και πώς αποδεικνύεται η ηλικία κάθε τμήματος (π.χ. αυθαίρετο προ του 1983 δηλωμένο, στο οποίο έγινε αυθαίρετη προσθήκη το 1995 και άλλη μια το 2005); Η βεβαίωση δημάρχου είναι αποδεκτή για την πιστοποίηση του χρόνου κατασκευής του αυθαιρέτου; Η βεβαίωση δημάρχου δεν είναι αποδεκτή.
11. Εάν υπάρχει στο δώμα απόληξη κλιμακοστασίου και δίπλα στο ίδιο ύψος με αυτή κλεισμένος χώρος είναι παράβαση ύψους; Είναι υπέρβαση ύψους και συντελεστή δόμησης, δεδομένου ότι ο χώρος αυτός θεωρείται τμήμα ορόφου.
Στη ρύθμιση και οι ημιυπαίθριοι με άδεια 2010
12. Για αυθαίρετα τα οποία έχουν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές θα υπάρξει αναγνώριση του ποσού ή μέρους αυτού;
Δεν προβλέπεται από το νόμο.
13. Κτίσμα προ του 1955 για το οποίο εκδόθηκε άδεια οικοδομικών εργασιών μικρής κλίμακας για ανακαίνιση πρέπει να ενταχθεί στο νόμο;
Όχι εάν εφαρμόστηκε η άδεια εργασιών μικρής κλίμακας. Εάν όμως εκτελέστηκαν αυθαίρετες προσθήκες καθ' υπέρβαση της άδειας εργασιών μικρής κλίμακας υπάγονται στο ν. 4014/11.
14. Ακίνητα που ρυθμίστηκαν με το ν. 720/77 και δεν εντάχθηκαν στο ν. 1337/83 θεωρούνται αυθαίρετα και πρέπει να υπαχθούν στο ν. 4014/11; Όχι.
15. Αυθαίρετη κατασκευή που βρίσκεται σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή αλλά στην πραγματικότητα διαμορφωμένη οικιστική περιοχή (π.χ. Μάτι - Ζούμπερι - Αγ. Μαρίνα Ν. Μάκρης) υπάγεται στις ρυθμίσεις του Ν. 4014/11;
Δεν υπάγεται στις ρυθμίσεις εάν η περιοχή είναι τελεσίδικα χαρακτηρισμένη ως δασική.
16. Αυθαίρετο εκκλησάκι εκτός σχεδίου 12,00 μ2 πρέπει να υπαχθεί στο ν. 4014/11; Ναι, πρέπει να δηλωθεί. Το πρόστιμο υπολογίζεται με βάση το εμβαδόν του και ως προς τη χρήση υπάγεται στην κατηγορία 13δ «υπηρεσίες».
17. Ποια Τιμή Ζώνης λαμβάνεται για τα εκτός σχεδίου ακίνητα και πού μπορεί να βρεθεί;
Πληροφορίες για τις Τιμές Ζώνης δίδονται από τις εφορίες. Σε περίπτωση που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης στη θέση του ακινήτου εφαρμόζονται τα οριζόμενα στην παρ. 7, του άρθρου 24, του νόμου.
18. Ο υπολογισμός του προστίμου με το ν. 4014/2011 γίνεται με τη σημερινή τιμή ζώνης ή την τιμή ζώνης που αναγράφεται στο λογαριασμό της ?ΕΗ;
Το πρόστιμο υπολογίζεται με την τιμή ζώνης που ισχύει στην περιοχή του ακινήτου κατά την έναρξη ισχύος του νόμου (21-9-2011).
19. Ακίνητο με κλειστούς ημιυπαίθριους χώρους που έχει οικοδομική άδεια έτους 2010 υπάγεται στο ν. 4014/2011; Ναι.
20. Πότε υπολογίζεται ο μειωτικός συντελεστής 0,5;
Οταν το αυθαίρετο είναι υπόγειο, πατάρι ή σοφίτα, ανεξάρτητα από τη χρήση που έχει και όταν είναι ισόγειο με βοηθητική χρήση (π.χ. garage, αποθηκευτικός χώρος).
21. Αν σε κτίριο ?ΕΝ έχουν κατασκευαστεί όλοι οι εξώστες, που προβλέπονται από την οικοδομική άδεια αυτό θεωρείται παράβαση; ?εδομένου οτι δεν έχει εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ μπορεί ο μηχανικός να χορηγήσει τη βεβαίωση που προβλέπεται; Μέχρι την έκδοση της ανωτέρω ΚΥΑ, η υπεύθυνη δήλωση ιδιοκτήτη και η βεβαίωση μηχανικού καλύπτει τις περιπτώσεις παράλειψης κατασκευής κάποιων εξωστών ή αλλαγής διαρρύθμισης ιδιοκτησίας, δεδομένου ότι δεν έχει μεταβληθεί η επιφάνεια και το ύψος της ιδιοκτησίας και βέβαια ούτε η δόμηση, η κάλυψη και το ύψος του κτιρίου.
Πηγή www.imerisisa.gr