Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Αναθεώρηση του τρόπου υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών.



ΠΛHPH ανασχεδιασμό της μεθόδου υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ, αλλά και «προσεκτικές» αναπροσαρμογές στις εγγυημένες τιμές για τα φωτοβολταϊκά, που ωστόσο δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ, ζητεί ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με μελέτη του Συνδέσμου η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το σύστημα υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ είναι στρεβλό και άδικο για τους καταναλωτές, ενώ παράλληλα αποκρύπτει τα πραγματικά κόστη της ηλεκτροπαραγωγής, ευνοώντας τις συμβατικές μονάδες και τους προμηθευτές σε βάρος των καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο οι τρεις παράγοντες που επηρεάζουν το τέλος είναι το μίγμα τεχνολογιών ΑΠΕ στο συνολικό ενεργειακό ισοζύγιο, τα τιμολόγια που καθορίζει το ΥΠΕΚΑ για κάθε τεχνολογία ΑΠΕ και η Οριακή Τιμή Συστήματος (ΟΤΣ) στο διασυνδεδεμένο σύστημα και το κόστος καυσίμου στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΦ, η ΟΤΣ δεν υπολογίζεται σωστά, γιατί δεν περιλαμβάνει το κόστος πρόσβασης στον λιγνίτη και το κόστος της χρήσης των υδάτων από τη ΔΕΗ. Επίσης δεν περιλαμβάνει το κόστος των ρύπων των θερμικών μονάδων ούτε και το κόστος των Αποδεικτικών Διαθέσιμης Ισχύος, με τα οποία επιδοτούνται άμεσα οι μονάδες αυτές. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι απαιτούνται δραστικές αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται το τέλος ΑΠΕ και εμμένει στο αίτημά του να αυξηθεί ο εθνικός στόχος για τα φωτοβολταϊκά έως το 2020, στα 15.000 MW, συμπεριλαμβανομένου και του προγράμματος «Hλιος».

Σε ό,τι αφορά τέλος την αναθεώρηση των τιμών των ΑΠΕ που προωθεί το Yπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ΣΕΦ εκτιμά ότι οι όποιες ρυθμίσεις θα πρέπει να διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα των επενδύσεων και τη λελογισμένη επιβάρυνση των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, υποστηρίζει ότι θα πρέπει να ανασχεδιαστεί άρδην ο τρόπος υπολογισμού του τέλους ΑΠΕ και να προστατευθούν η φιλοσοφία και η "αρχιτεκτονική" του ισχύοντος νόμου για τις ΑΠΕ, που προβλέπει εξαμηνιαία απομείωση των εγγυημένων τιμών για τους νεοεισερχόμενους στα φωτοβολταϊκά. Τέλος, ξεκαθαρίζει ότι δεν συζητά αναδρομικές μειώσεις των εγγυημένων τιμών.
Πηγή: Express.gr