Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

Ερχεται νέο σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση του Κτηματολογίου.



Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμη το σενάριο της πώλησης του 100% της εταιρείας σε ξένη εταιρεία, με τον όρο το Δημόσιο να λαμβάνει ποσοστό από τα έσοδα για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια.
Σχέδιο ιδιωτικοποίησης του Κτηματολογίου φαίνεται ότι βάζει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, πιθανόν και από τα μέσα Οκτωβρίου. Η πώληση-μετοχοποίηση της εταιρείας αποτελεί και αίτημα της τρόικας, κάτι που κατέστησε εμμέσως σαφές και η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, στην πρόσφατη συνέντευξή της στη δημόσια τηλεόραση.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι «το Κτηματολόγιο δεν βρίσκεται στην κατάσταση που θα έπρεπε». Μάλιστα, καλά πληροφορημένες πηγές τονίζουν ότι η καγκελάριος δεν αναφέρθηκε στο Κτηματολόγιο τόσο για την καταγραφή της ιδιωτικής όσο, κυρίως, της δημόσιας περιουσίας. Είναι γεγονός πως η δημόσια περιουσία δεν έχει καταγραφεί στις περιοχές όπου έχει γίνει Κτηματολόγιο, μια και σύμφωνα με το νόμο για το Κτηματολόγιο, το Δημόσιο δεν είχε την υποχρέωση δήλωσης της ακίνητης περιουσίας του στις διαδικασίες κτηματογράφησης. Επίσης, δεν θεωρείται τυχαία και η -κατά τη Μέρκελ- σύνδεση του Κτηματολογίου με τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό, με κοινό σημείο την αδυναμία (ή την αναποτελεσματικότητα) και των δύο πτυχών της δημόσιας διοίκησης.
Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή
Αυτά, σε συνδυασμό με τις δηλώσεις Παπακωνσταντίνου περί «αναζήτησης στρατηγικού επενδυτή για το Κτηματολόγιο», αλλά και την ανάληψη έργου στη χώρα μας από την TASK force του Ραιχενμπαχ και μάλιστα με επικεφαλής της ομάδας του την Ζωρζέτα Λάλη (πρώην πρόεδρο της Κτηματολόγιο Α.Ε.), όπου ένα από τα έργα που θα ενισχύσουν με την τεχνογνωσία τους είναι και το Κτηματολόγιο, δημιουργούν ένα νέο τοπίο σε σχέση με το αποκαλούμενο κάποτε «το μεγαλύτερο από τα μεγάλα έργα».

Αν σε αυτά προσθέσουμε το γεγονός της ένταξης της Κτηματολόγιο Α.Ε. σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται (σύμφωνα με την επιστολή του Δ.Σ. της Κτηματολόγιο Α.Ε., η εφεδρεία θα θέσει σε αμφιβολία την επίτευξη του στόχου του μνημονίου για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου σε μία δεκαετία), αλλά και την επερχόμενη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με την έγκριση υπογραφής των συμβάσεων για τη β' φάση της κτηματογράφησης, το έδαφος για την πώληση της εταιρείας γίνεται ιδιαίτερα γόνιμο.
Το Ελεγκτικό Συνέδριο θα εκδικάσει στις 10 Οκτωβρίου έφεση της Κτηματολόγιο Α.Ε. κατά προηγουμένων αποφάσεων του, βάσει των οποίων έκρινε ότι οι διαγωνισμού του έργου γίνονται με προκηρύξεις (που ορίζονται από το νόμο Σουφλιά) οι οποίες αντίκεινται στις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού. Αν η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου είναι και πάλι αρνητική, τότε αυτό θα σημαίνει ότι τινάζονται στον αέρα όλοι οι διαγωνισμοί που έχουν «τρέξει». Κι αυτό θα αποτελέσει ουσιαστικά την κατάλληλη αφορμή για την κυβέρνηση προκειμένου να προχωρήσει τάχιστα στην εφαρμογή του σχεδίου ιδιωτικοποίησης, αφού θα έχει «αποδειχθεί» ότι «είναι αδύνατη η ολοκλήρωση του έργου μέχρι το 2020 με το σημερινό δημόσιο χαρακτήρα του».
Πώληση ποσοστού
Το έτερο σενάριο είναι η πώληση ποσοστού από 15% έως και 49% σε ιδιώτες. Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, υπήρξε, μάλιστα, και κρούση από την Εκκλησία της Ελλάδος, η οποία φαίνεται ότι θα την ενδιέφερε να πάρει ένα ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι δεν υπάρχει έως τώρα σαφής εικόνα για την κτηματογράφηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η οποία, σύμφωνα με πρόχειρες εκτιμήσεις, έχει στην κατοχή της περίπου το 10% της έκτασης της χώρας, άρα και περιουσία που ξεπερνά τα 30 δισ. ευρώ!
Ιδιωτικοποίηση
Προτεραιότητα για τον υπουργό Περιβάλλοντος
Η ιδιωτικοποίηση-μετοχο­ποίηση της εταιρείας και του έργου αποτελεί, άλλωστε, και βασική προτεραιότητα για τον υπουργό Περιβάλλοντος, ο οποίος το κατέστησε σαφές στις προγραμματικές του δηλώσεις στη Βουλή, όπου τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν να μην πάρουμε τεχνογνωσία από τον ιδιωτικό τομέα για το Κτηματολόγιο».
Το ίδιο έκανε και στην παρουσίαση των προτεραιοτήτων του τρέχοντος εξαμήνου λέγοντας ότι «αν θέλουμε να προχωρήσει το Κτηματολόγιο πρέπει να πάρουμε τεχνογνωσία από το εξωτερικό και τον ιδιωτικό τομέα». Ο στόχος εδώ είναι να δοθεί η διαχείριση της εταιρείας σε ιδιώτες στα πρότυπα των συμβάσεων παραχώρησης.
Ήδη, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται ακόμη και το σενάριο της πώλησης του 100% της εταιρείας σε ξένη εταιρεία, με τον όρο το Δημόσιο να λαμβάνει ποσοστό από τα έσοδα για τα επόμενα τουλάχιστον είκοσι χρόνια. Το Κτηματολόγιο θεωρείται εν δυνάμει «φιλέτο», καθώς όταν θα ολοκληρωθεί σε όλη τη χώρα θα έχει τη δυνατότητα συγκέντρωσης πολύ σημαντικών εσόδων από τις συναλλαγές (μεταβιβάσεις, υποθήκες, έκδοση οικοδομικών αδειών κ.λπ.) που πλέον θα προαπαιτούν βεβαιώσεις Κτηματολογίου.
Πηγή www.imerisia.gr