Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Εκρηξη «μαύρου» χρήματος στην ενοικίαση ακινήτων.



Εκρηξη του «μαύρου» χρήματος αναμένεται να επιφέρει η κατάργηση της φοροαπαλλαγής για τα ενοίκια που δίνουν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, είτε για κατοικία είτε για επαγγελματική στέγη. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, ήδη έχουν ξεκινήσει νέα «παζάρια» μεταξύ ιδιοκτητών ακινήτων και ενοικιαστών προκειμένου να μειωθούν τα ενοίκια αλλά να εκδίδεται και μικρότερη απόδειξη ενοικίασης αφού πλέον δεν θα είναι χρήσιμη για τους μισθωτές έτσι ώστε να πετύχουν μείωση του φόρου τους.
Απόδειξη
Μέχρι τώρα οι ενοικιαστές ζητούσαν απόδειξη για το ενοίκιο που κατέβαλαν ώστε να τη χρησιμοποιήσουν για την εφορία. Οι ιδιοκτήτες από την πλευρά τους ήταν αναγκασμένοι να γράφουν ολόκληρο το ποσό ή έπειτα από «παζάρια» να γράφουν μικρότερο ποσό σε αντάλλαγμα και μικρότερο ενοίκιο. Η κατάργηση της φοροαπαλλαγής θα προκαλέσει μεγάλη αύξηση των περιπτώσεων να πληρώνεται το ενοίκιο με «μαύρα», χωρίς δηλαδή να αναγράφεται το πραγματικό ποσό.
Ο ενοικιαστής, εφόσον δεν έχει φορολογική ελάφρυνση, θα ζητά να μειωθεί το πραγματικό ενοίκιο που πληρώνει και δεν θα απαιτεί απόδειξη, παρά μόνο για ένα μικρό ποσό ώστε να μην «προκαλεί» την εφορία. Από την άλλη, ο ιδιοκτήτης θα είναι προς το συμφέρον του να δίνει μικρή απόδειξη ώστε να δηλώνει και μικρότερα εισοδήματα στην εφορία.
Ετσι, το κράτος θα βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να εισπράττει πολύ λιγότερα από τη φορολόγηση των ενοικίων ακινήτων απ' ό,τι θα εξοικονομήσει από την κατάργηση της φοροαπαλλαγής.
Κτηματομεσίτης αναφέρει στην «Η» δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:
1. Ιδιοκτήτης ενοικιάζει διαμέρισμα 120 τ.μ. προς 800 ευρώ μηνιαίως. Ο ενοικιαστής χρησιμοποιεί την απόδειξη που λαμβάνει για να μειώσει το φόρο που πληρώνει κάθε χρόνο. Αντίθετα, ο ιδιοκτήτης είναι αναγκασμένος να δηλώνει 9.600 ευρώ ετησίως ως έσοδα από ενοίκια. Τώρα ο ενοικιαστής ζήτησε μείωση του μισθώματος στα 650 ευρώ, ο ιδιοκτήτης συμφώνησε με την προϋπόθεση να κόβει απόδειξη για 500 ευρώ ή 6.000 ευρώ ετησίως. Επομένως θα φορολογείται για τα ποσά που κόβει απόδειξη και τα υπόλοιπα θα είναι «μαύρα».
2. Ιδιοκτήτης καταστήματος εισπράττει 1.200 ευρώ ενοίκιο και ήδη κόβει απόδειξη για 1.000 ευρώ. Ο ενοικιαστής του ζήτησε μείωση στα 1.000 ευρώ με τον ιδιοκτήτη να συμφωνεί με την προϋπόθεση να εκδίδει απόδειξη για 800 ευρώ και τα υπόλοιπα να είναι «μαύρα».
Μεγάλος χαμένος από αυτή τη διαδικασία είναι το κράτος καθώς το «ψαλίδι» σε μια σειρά από φοροαπαλλαγές θα αποτελέσει τον παράδεισο του αδήλωτου χρήματος. «Ανάλογη θα είναι η κατάσταση π.χ. και με τα ιατρικά έξοδα, όπου ο ασθενής δεν θα παίρνει απόδειξη που του είναι άχρηστη αλλά ο γιατρός θα παίρνει 'μαύρα' και δεν θα δηλώνει το πραγματικό εισόδημα», μας λέει κτηματομεσίτης που έχει ήδη αντιμετωπίσει περιπτώσεις αλλαγής συμβολαίων με σκοπό τη μείωση των ενοικίων αλλά με? κρυφή μείωση και της απόδειξης που κόβει ο ιδιοκτήτης. Τον επόμενο χρόνο αναμένεται να φανεί στα συμβόλαια που κατατίθενται στην εφορία μεγάλη μείωση των μισθωμάτων, ωστόσο, μόνο εν μέρει θα είναι αυτή αληθινή αφού άλλα θα γράφει το συμβόλαιο, άλλα θα πληρώνει ο ενοικιαστής και άλλη απόδειξη από την πραγματική θα εκδίδει ο ιδιοκτήτης.
Χάος
Πάντως, στην αγορά επικρατεί χάος με τις αναπροσαρμογές προς τα κάτω των ενοικίων να βρίσκονται σε ημερήσια διάταξη. Αν και ο δείκτης τιμών καταναλωτή έδειξε αύξηση 0,1% στη στέγαση το Σεπτέμβριο και 8,3% σε σύγκριση με το Σεπτέμβριο του 2010, εντούτοις η κατάσταση είναι διαφορετική. Ειδικοί της αγοράς κάνουν λόγο για μείωση 10%-20% στα ενοίκια των κατοικιών και έως 40% στα ενοίκια των καταστημάτων και γραφείων, σε σύγκριση με το 2009-2010.
Ειδικά για τα μεγάλα σπίτια η μείωση των μισθωμάτων μπορεί να ξεπερνά το 30% καθώς όσα πάνω από 150 τ.μ. είναι στα αζήτητα. Τα πιο περιζήτητα ακίνητα για ενοικίαση είναι οι γκαρσονιέρες και τα δυάρια και όχι πάνω από 120 τ.μ. Η μεγάλη προσφορά προς μίσθωση κατοικιών έχει δώσει το πάνω χέρι στον ενοικιαστή που μπορεί και διαπραγματεύεται καλύτερες τιμές. Υπάρχουν επίσης σε ακόμη μεγαλύτερο αριθμό και οι προσφορές ημέρας, δηλαδή η ενοικίαση σε χαμηλότερη τιμή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αν π.χ. πάρει κάποιος τηλέφωνο σήμερα και κλείσει το ακίνητο που ενοικιάζεται 500 ευρώ, θα έχει μείωση 100 ευρώ.
«Αναμονή» πάνω από έξι μήνες
Σημαντικός είναι και ο χρόνος που απαιτείται για να μισθωθεί ένα άδειο διαμέρισμα. Από 2 μήνες πριν από το 2008 ο μέσος όρος έχει ξεπεράσει τους 6 μήνες παρά το γεγονός ότι οι αριθμοί στις αγγελίες αλλάζουν συνεχώς, δηλαδή ο ιδιοκτήτης ρίχνει τις απαιτήσεις του προκειμένου να το ενοικιάσει.
Εξωφρενικές καταστάσεις αντιμετωπίζουν οι μεσίτες στο επαγγελματικό ακίνητο. Όλα τα συμβόλαια αλλάζουν, ο ιδιοκτήτης αναγκάζεται να ρίξει πολύ νερό στο κρασί του προκειμένου να κρατήσει το επιχειρηματία και τα ενοίκια παίρνουν την κατηφόρα. Σύμφωνα με σύμβουλο ακινήτων μεγάλης εταιρείας, υπάρχουν περιπτώσεις όπου τα νέα συμβόλαια κλείνουν σε τιμές ακόμη και 50% χαμηλότερες από αυτές που είχαν συμφωνηθεί προ πενταετίας.
Για παράδειγμα, ακίνητο 120 τ.μ. που είχε ενοικιαστεί στις καλές εποχές 2.200 ευρώ το μήνα, έπεσε στα 1.700 πέρυσι και σήμερα γίνεται παζάρι για τα 1.200 ευρώ.
Πηγή www.imerisia.gr