Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Το υψηλό ρίσκο διώχνει τους ξένους επενδυτές.



Η Henderson εγκατέλειψε την επένδυση που προωθούσε στα Σπάτα
Καμία ελκυστικότητα δεν παρέχουν τα επαγγελματικά ακίνητα της ελληνικής αγοράς προς τους ξένους επενδυτές, καθώς, παρά τη σημαντική υποχώρηση των αξιών και συνεπώς τη σημαντική άνοδο των αποδόσεων, το ρίσκο που προκύπτει από τη δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας αποτελεί αξεπέραστο εμπόδιο. Ετσι ερμηνεύουν φορείς της αγοράς την πρόσφατη υπαναχώρηση του βρετανικού επενδυτικού ομίλου Henderson Global Investors από το προσύμφωνο που είχε υπογράψει το 2007 με τη REDS, θυγατρική του ομίλου Ελλάκτωρ. Αντικείμενο αυτού ήταν η απόκτηση του υπό κατασκευήν εμπορικού πάρκου Smart Park, που αναπτύσσει η REDS στην περιοχή Γυαλού των Σπάτων, ακριβώς δίπλα από το εκπτωτικό χωριό της McArthurGlen. Σύμφωνα με την αρχική συμφωνία, η Henderson θα αποκτούσε τον έλεγχο του πάρκου αντί ποσού 70 εκατ. ευρώ, μετά την παρέλευση ενός εύλογου χρονικού διαστήματος λειτουργίας.
Οπως έγινε γνωστό πρόσφατα, όμως, η Henderson αποφάσισε να ακυρώσει το προσύμφωνο καταβάλλοντας ως αποζημίωση το ποσό των 4 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια σαφή ένδειξη της επιφύλαξης των ξένων επενδυτών να αναλάβουν το ρίσκο της ενίσχυσης της παρουσίας τους στην Ελλάδα, έστω κι αν αυτή αφορά τα εμπορικά κέντρα, δηλαδή τη μοναδική κατηγορία της ελληνικής αγοράς ακινήτων που έχει επιδείξει μεγάλες αντοχές στην κρίση. Πάντως, η Ηenderson εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της τα εμπορικά κέντρα Veso Mare στην Πάτρα και Escape Center στο Ιλιον, τα οποία είχε αγοράσει από τη REDS το 2007 έναντι 40,5 εκατ. ευρώ.
Ενας πρόσθετος λόγος που ερμηνεύει την κίνηση της Henderson είναι και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των ξένων επενδυτών εκτιμά πως η αγορά ακινήτων δεν έχει ακόμα ολοκληρώσει τον καθοδικό κύκλο της. Θεωρούν δε ότι σε ένα χρόνο από σήμερα, οι αξίες θα είναι σε ακόμα πιο ελκυστικά επίπεδα από τα σημερινά. Τότε, ενδεχομένως να αξίζει να αναλάβουν το ρίσκο μιας επένδυσης, εφ' όσον βέβαια η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει βελτιωθεί. Αλλωστε, τα 70 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνήσει να πληρώσει η Henderson μάλλον θεωρούνται πολλά υπό τις σημερινές συνθήκες, ακόμα κι αν το Smart Park έχει εξασφαλίσει το 80% των μισθωτών που θα φιλοξενούνται στους χώρους του.
Πάντως, η REDS συνεχίζει κανονικά τις εργασίες κατασκευής, καθώς το κέντρο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα εγκαίνιά του, μάλιστα, έχουν προγραμματιστεί κατά το δεύτερο 15νθήμερο του τρέχοντος μηνός. Το εμπορικό κέντρο αποτελεί συνολική επένδυση 75 εκατ. ευρώ και δημιουργείται σε έκταση 91 στρεμμάτων, εκ των οποίων τα 30 θα διαμορφωθούν ως χώροι πρασίνου, ενώ στα 50.000 τ.μ. επιφανείας εμπορικών χώρων θα φιλοξενεί υπεραγορές και επώνυμες φίρμες του λιανικού εμπορίου. Το Smart Park θα αναπτυχθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη φάση, επένδυσης 55 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 35.000 τ.μ. περίπου, θα λειτουργήσει εντός του 2011. Αυτήν ακριβώς επρόκειτο να αποκτήσει η Henderson. Η δεύτερη φάση, επένδυσης 20 εκατ. ευρώ και εμπορικής επιφάνειας 15.000 τ.μ. περίπου (όπου θα περιλαμβάνονται κυρίως οι πολυκινηματογράφοι της Vilage, με την οποία υφίσταται σχετική συμφωνία), αναμένεται να ξεκινήσει περίπου ένα έτος μετά το άνοιγμα της πρώτης φάσης, δηλαδή στο τέλος του 2012.
Σημαντικότατα «αγκάθια» για τις επενδύσεις σε επαγγελματικά ακίνητα στη χώρα μας αποτελούν ασφαλώς αφ' ενός μεν η περίφημη τροπολογία Κατσέλη, αφ' ετέρου δε το συνεχώς μεταβαλλόμενο και λίαν αρνητικό για επενδύσεις καθεστώς που ισχύει στη φορολογία ακινήτων. Οσον αφορά τη ρύθμιση της πρώην υπουργού Οικονομικών, όπως είχαν προειδοποιήσει όλοι οι φορείς της αγοράς ακινήτων, έχει επιφέρει λίαν αρνητικές συνθήκες στην αγορά. Αυτό γιατί έχει προκαλέσει τεράστια ανασφάλεια μεταξύ των ιδιοκτητών επαγγελματικών ακινήτων, μια και προσφέρει στους ενοικιαστές τη δυνατότητα αποχώρησης από το ακίνητο που μισθώνει μόλις συμπληρωθεί ένα έτος έτος (από δύο που ίσχυαν με το προηγούμενο καθεστώς) από την έναρξη ισχύος του συμβολαίου.
Ταυτόχρονα, τους παρέχεται η σχετική επιλογή, ακόμα κι αν στο πλαίσιο διαπραγμάτευσης για χαμηλότερο μίσθωμα, έχουν συναινέσει εγγράφως στην παραίτησή του από το σχετικό δικαίωμα. Ταυτόχρονα, με το πέρας 12μήνου, ο μισθωτής μπορεί να αποχωρήσει, ενημερώνοντας μόλις τρεις μήνες πριν το πράξει (αντί για έξι που ίσχυε μέχρι πρότινος), καταβάλλοντας παράλληλα ως αποζημίωση στον ιδιοκτήτη μόλις ένα ενοίκιο, αντί για τέσσερα ενοίκια που προβλέπονταν πριν από την ψήφιση της τροπολογίας. Τα παραπάνω έχουν οδηγήσει τα ενοίκια σε πτώση έως και κατά 30% ακόμα και στα εμπορικά κέντρα, ενώ η κατάσταση στους εμπορικούς δρόμους είναι αποκαρδιωτική.
Πηγή www.kathimerini.gr