Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Δυνατότητα χορήγησης άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες με αυθαίρετα κτίσματα.



Απάντηση για το θέμα της δυνατότητας χορήγησης άδειας δόμησης σε συνιδιοκτησίες με αυθαίρετα κτίσματα έδωσε το ΥΠΕΚΑ.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με επιστολή του, το υπουργείο γνωρίζει τα ακόλουθα:

"Σύμφωνα με το άρθρο 23 παρ. 3 του Ν. 1577/85, όπως ισχύει, στην κάλυψη και στο συντελεστή δόμησης του οικοπέδου που έχει πραγ΅ατοποιηθεί προσμετρώνται τα υπάρχοντα κτίσματα, νομίμως υφιστάμενα ή όχι. Επομένως κατά την έκδοση οικοδομικής αδείας προσθήκης σε συνιδιόκτητα οικόπεδα, είναι απαραίτητο να υπολογιστούν στο Σ.Δ. και στην κάλυψη του οικοπέδου όλα τα υπάρχονται κτίσματα.

Κατ' εξαίρεση στην περίπτωση που κάποιο από τα κτίσματα είναι αυθαίρετο και έχει υπαχθεί στη ρύθμιση του Ν. 4014/2011, εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 24 του Ν. 4014/2011, όπως ισχύει μετά τη συμπλήρωσή της με την παρ. 2 του άρθρου 51 του Ν. 4030/2011, σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση που το ακίνητο ανήκει σε περισσότερους ιδιοκτήτες και έχει συσταθεί η οριζόντια ή κάθετη ιδιοκτησία μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος, για τον υπολογισμό των πολεοδομικών μεγεθών που αναλογούν στα ιδιανικά μερίδια κάθε συνιδιοκτήτη δεν λαμβάνονται υπόψη οι κατασκευές που έχουν εκτελεστεί από άλλον συνιδιοκτήτη.

Επισημαίνεται ότι σε κάθε περίπτωση αν δεν υποβληθεί δήλωση ή αν δεν περατωθεί εμπρόθεσμα η διαδικασία υπαγωγής στις διατάξεις του Ν. 4014/2011, εφαρμόζνται οι ισχύουσες περί αυθαιρέτων διατάξεις." Πηγή www.buildnet.gr