Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαιρεθεί από τη ρύθμιση ένα αυθαίρετο.



Στην οριοθέτηση και την προστασία των ευαίσθητων περιοχών και των κοινόχρηστων χώρων είναι αποφασισμένο να προχωρήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ώστε να ξεκαθαριστεί το συντομότερο δυνατό το τοπίο της δόμησης, κυρίως της αυθαίρετης.

Το υπουργείο βάζει μπρος ένα πρόγραμμα ολοκλήρωσης του Πολεοδομικού Σχεδιασμού, το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το "Πράσινο Ταμείο", σε πρώτη φάση με εγκεκριμένα κονδύλια 6 εκατομμυρίων ευρώ για το 2012.

Μέσα στον Μάρτιο αναμένεται να δημοσιευθεί πρόσκληση προς του δήμους να υποβάλουν προτάσεις ολοκλήρωσης πολεοδομικών μελετών, ώστε να χρηματοδοτηθούν από τα παραπάνω κονδύλια. Προτεραιότητα θα δοθεί στην πολεοδόμηση περιοχών δίπλα σε εθνικούς δρυμούς, σε προστατευόμενες περιοχές, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, σε αιγιαλούς, ρέματα και αρχαιολογικούς χώρους - γενικότερα σε όλες τις περιοχές που εξαιρούνται από την τακτοποίηση αυθαιρέτων σύμφωνα με τον νόμο 4014.

Αυτό που ενδιαφέρει το ΥΠΕΚΑ είναι να υλοποιηθούν οι λεγόμενες Πράξεις Εφαρμογής, χωρίς τις οποίες ο πολεοδομικός σχεδιασμός, ακόμα και αν έχει ολοκληρωθεί μελετητικά, είναι στον αέρα. Με την εφαρμογή των ΠΕ ξεκαθαρίζουν οι κοινόχρηστοι χώροι και μπορούν να προχωρήσουν οι απαλλοτριώσεις.

Ομοίως ξεκαθαρίζεται ποια αυθαίρετα μπορούν να τακτοποιηθούν και ποια όχι. Εφόσον υποβληθεί δήλωση τακτοποίησης για αυθαίρετο που βρίσκεται σε περιοχή που εμπίπτει στις εξαιρέσεις του νόμου, η δήλωση θεωρείται ψευδής και το κτίσμα αποβάλλεται από τη ρύθμιση.

Τυχόν καταβληθέντα ποσά (παράβολο, ειδικό πρόστιμο) δεν επιστρέφονται.

Συνεργάτες του υπουργού ΠΕΚΑ Γιώργου Παπακωνσταντίνου επεσήμαναν στο "Εθνος" πως ανά πάσα στιγμή μπορεί να εξαιρεθεί από τη ρύθμιση ένα αυθαίρετο, ακόμα και αν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τακτοποίησης.

Η ηγεσία του υπουργείου δηλώνει παράλληλα αποφασισμένη να προχωρήσει -και να κλιμακώσει- τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων.

Καταγραφή

Η Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων έχει καταγράψει περί τις 10 περιπτώσεις παράνομων κτισμάτων στη Μύκονο, που ανεγέρθηκαν μετά την ψήφιση του νόμου για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων (προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν), ενώ αναφέρονται και 13 περιπτώσεις στη Σαντορίνη.

Σημειώνεται πως στη Μύκονο είχαν υποβληθεί μέχρι το περασμένο Σαββατοκύριακο 1.807 αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων, ενώ στη Σαντορίνη 840. Οπως προκύπτει από τις δηλώσεις που καταχωρίστηκαν στο ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, στον νησιωτικό χώρο τα περισσότερα αυθαίρετα δηλώθηκαν στην Κρήτη (12.803).

Ακολουθούν η Ρόδος (2.682), η Σύρος (1.915), η Χίος (1.888), η Λέσβος (1.727), η Νάξος (1.564) και η Πάρος (1.475). Βέβαια ο πρωταθλητής των αυθαιρέτων είναι η Αττική. Μόνο στην Ανατολική Αττική έχουν υποβληθεί 32.674 αιτήσεις τακτοποίησης.Οι λιγότερες αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων (59) αφορούν την Ιθάκη. Πηγή www.buildnet.gr