Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Αναμένουν μεγαλύτερη πτώση στις τιμές των κατοικιών.


ΕΛΙΕ: Κάμψη 30%, ενώ στα μεγάλα και ακριβά ακίνητα αγγίζει το 50%
Πολύ μεγαλύτερη υπολογίζεται η πτώση των τιμών των κατοικιών σε σχέση με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Τράπεζα της Ελλάδος και υπολογίζεται ότι από την αρχή της κρίσης η κάμψη είναι της τάξεως του 30%, ενώ στα μεγάλα και ακριβά ακίνητα, η πτώση προσεγγίζει ακόμα και το 50%. Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία παρουσίασε σε σχετική ημερίδα του ΕΛΙΕ (Ελληνικό Ινστιτούτο Εκτιμητικής), που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στην Αθήνα, ο κ. Ιωάννης Γόρδιος της Εθνικής Τράπεζας, εκτιμώντας μάλιστα ότι οι πραγματικές αγοραπωλησίες νεόδμητων κατοικιών κατά το 2011 δεν ξεπέρασαν τις 5.000. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «κατά την άποψή μου και με βάση τα στοιχεία της τράπεζας όπου εργάζομαι, οι εκτιμήσεις που αφορούν αγοραπωλησίες δεν πρέπει να ξεπερνούν τις 20.000. Με δεδομένο ότι οι αγοραπωλησίες σε μεγάλο βαθμό αφορούν παλαιά ακίνητα (το 80%, σύμφωνα με έρευνα μεγάλου μεσιτικού γραφείου για το πρώτο εξάμηνο του 2011) προκύπτει ότι το 2011 έγιναν λιγότερες από 5.000 μεταβιβάσεις νεόδμητων οικιστικών ακινήτων».
Τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης τιμών το 2011 ήταν 16% στο Λαγονήσι, 15% στους Θρακομακεδόνες, 14% σε Καστέλλα και Γλυκά Νερά, 13% σε Βουλιαγμένη, Γέρακα, Παλλήνη, Σαρωνίδα, από 12% σε Βούλα, Γλυφάδα, Κερατσίνι κ.ο.κ. Αναφορικά με τη μελλοντική πορεία των τιμών, προβλέπεται «μεγάλη πτώση τιμών σε περιοχές με κακές υποδομές, όπως τα Μεσόγεια, π.χ. Γλυκά Νερά, και όπου υπάρχει μεγάλη ανεργία, όπως τα δυτικά προάστια, το Πέραμα και η Ελευσίνα», ανέφερε ο επικεφαλής του ΕΛΙΕ κ. Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος. Οι ειδικοί εκτιμούν, επίσης, ότι όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν υπέρ της περαιτέρω μείωσης των τιμών και ίσως με ακόμα μεγαλύτερη ένταση, δεδομένου ότι η πίεση για μείωση στις τιμές, αν και η απελπισία των πωλητών είναι εμφανής, δεν έχει εκτονωθεί λόγω ουσιαστικής ανυπαρξίας ενδιαφέροντος και συνεπώς συναλλαγών. Επιπλέον, εξαντλούνται και οι αντοχές των κατασκευαστών οι οποίοι συνειδητοποιούν ότι η αγορά δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί όχι μόνο στις τιμές του παρελθόντος, αλλά και στις τιμές του κόστους που είχαν, ενώ έχουν συνειδητοποιήσει ότι η αδυναμία αυτή δεν είναι παροδική όπως ήλπιζαν.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Γόρδιο, υπάρχει σίγουρα μεγαλύτερη διαλλακτικότητα από τους πωλητές στις διαπραγματεύσεις, αφού η πλειοψηφία τους πλέον πουλάει από ανάγκη κάλυψης υποχρεώσεων ή βιοπορισμού (και όχι για συνδρομή σε άλλες επενδύσεις). Επίσης, είναι δεδομένη η διστακτικότητα των αγοραστών περισσότερο ίσως λόγω των φορολογικών υποχρεώσεων που συνεπάγεται πλέον η απόκτηση ακινήτων και λιγότερο λόγω της πεποίθησης ότι θα πέσουν κι άλλο οι τιμές.

Την ίδια στιγμή, το ποσοστό των στεγαστικών σε καθυστέρηση αυξάνεται επικίνδυνα. Με βάση τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος για το τρίτο τρίμηνο του 2011, το σχετικό ποσοστό έφτασε στο 14% από 10% για το αντίστοιχο διάστημα του 2010 και 7,4% για την ίδια περίοδο του 2009.

Αναφορικά με τις επί μέρους συνοικίες, στα δυτικά προάστια, δεδομένου ότι τα κοινωνικά στρώματα των περιοχών αυτών έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, η διόρθωση των τιμών ήταν μεγαλύτερη το 2011 από το 2010, ενώ οι πρώτες μειώσεις είχαν καταγραφεί το 2009. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι περιοχές που γειτνιάζουν άμεσα με τους νέους σταθμούς μετρό.

Στα ανατολικά προάστια δεν παρουσιάστηκε η μαζική παραγωγή κατοικιών και επομένως προσφοράς στο μέγεθος που εμφανίσθηκε σε κεντρικότερες περιοχές με μεγάλο συντελεστή ή στα δυτικά προάστια. Σήμερα, βέβαια, υπάρχει υπερπροσφορά τόσο οικοπέδων όσο και κατοικιών. Σύμφωνα με σχετική ανάλυση, οι οικοπεδούχοι γενικώς παρουσίαζαν μέχρι και το 2009 σημαντικές αντοχές, διατηρώντας τις απαιτήσεις τους σε υψηλά σχετικά επίπεδα. Το 2010 παρουσιάσθηκαν και αυτοί ρεαλιστικότεροι. Παρά ταύτα, η ανασφάλεια και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον είχαν ως αποτέλεσμα την επέκταση των επιπτώσεων και στις τάξεις των κοινωνικών στρωμάτων που θα επένδυαν στις περιοχές αυτές, με αποτέλεσμα το 2011 να εξακολουθούν να μη γίνονται πράξεις, εκτός από πωλήσεις «απόλυτης ανάγκης». Οι φορολογικές επιπτώσεις είναι εντονότερες στους ιδιοκτήτες των ακινήτων των περιοχών αυτών, δεδομένου ότι οι μονοκατοικίες και οι μεζονέτες αποτελούν την πλειοψηφία.

Η αγορά οικοπέδων εμφανίζεται και αυτή σε κρίση, καθώς κατά το 2011, οι πράξεις αγοραπωλησίας ήταν πρακτικά ανύπαρκτες, δεδομένου άλλωστε ότι η πλειοψηφία των αγοραστών είναι κατασκευαστές κατοικιών. Οι τελευταίοι, ως γνωστόν, έχουν περιορίσει κατακόρυφα τις νέες επενδύσεις, μια και λόγω της χαμηλής ζήτησης, της έλλειψης χρηματοδότησης και βέβαια του μεγάλου αποθέματος απούλητων κατοικιών, τηρούν στάση αναμονής. Ετσι, οι οικοπεδούχοι, βλέπουν τις αντιπαροχές και τις προσφερόμενες τιμές να μειώνονται, με αποτέλεσμα εφ’ όσον δεν έχουν απόλυτη ανάγκη άμεσης ρευστότητας, να τηρούν και αυτοί στάση αναμονής. Πηγή www.kathimerini.gr