Τρίτη 13 Μαρτίου 2012

Εως 100 χρόνια οι παραχωρήσεις.


Ξεκίνησε η διαγωνιστική διαδικασία για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας. 


Σχεδόν 18 μήνες μετά τη δρομολόγηση των διαδικασιών για την αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, οι πρώτοι διαγωνισμοί βρίσκονται πλέον εν εξελίξει. Εντός της εβδομάδας ξεκίνησε και η διαγωνιστική διαδικασία για την ανάπτυξη έκτασης περίπου 500 στρεμμάτων στην περιοχή Κασσιόπη της Κέρκυρας. Η εκμετάλλευση της παραθαλάσσιας έκτασης αναμένεται να παραχωρηθεί για περίοδο έως 100 χρόνια, με στόχο την τουριστική ανάπτυξη. Στην πρώτη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας, οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους μέχρι τη 10η Απριλίου 2012 και να αποδείξουν ότι πληρούν τα απαιτούμενα οικονομικά και νομικά κριτήρια. Στη συνέχεια, όσοι επιλεγούν θα κληθούν να παράσχουν δεσμευτικές προσφορές.

Πάντως, πάνω από το 50% του ακινήτου αποτελεί ιδιωτική δασική έκταση, ενώ υπάρχει και μία μικρή φυσική λίμνη. Η αξιοποιήσιμη έκταση είναι περίπου 178.000 τ.μ., ενώ το ακίνητο διαθέτει ακτογραμμή μήκους περίπου 725 μέτρων. Το ακίνητο προτείνεται «για αποκλειστική χρήση ή για ανάπτυξη συγκροτήματος με έμφαση σε παραθεριστικές κατοικίες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις -υπηρεσίες τουρισμού αναψυχής». Παράλληλα, το Δημόσιο αναλαμβάνει τη δέσμευση για τη διευκόλυνση των επενδυτών σε ό,τι αφορά τις απαιτούμενες νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημειωτέον ότι η έκταση απέχει περίπου 38 χιλιόμετρα από την πόλη της Κέρκυρας, όπου ως γνωστόν λειτουργεί διεθνές αεροδρόμιο, αλλά και λιμάνι με συνδέσεις προς την Ιταλία, την Πάτρα, την Ηγουμενίτσα και άλλα νησιά του Ιονίου.

Είχε προηγηθεί η προκήρυξη για την παραχώρηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών. Το κτίριο ήδη στεγάζει το εμπορικό κέντρο Golden Hall, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει η Lamda Development έως το 2047, έπειτα από σχετικό διαγωνισμό της «Ολυμπιακά Ακίνητα».

Η συνολική επιφάνεια του ακινήτου καλύπτει 132.200 τ.μ. (ανωδομή 73.000 τ.μ. και υπόγειοι χώροι στάθμευσης 59.200 τ.μ.), ενώ υπάρχει και επιφάνεια 14.300 τ.μ., η οποία επρόκειτο να στεγάσει το Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά τώρα θα αξιοποιηθεί από τον νέο παραχωρησιούχο. Σύμφωνα με το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων, «η προτεινόμενη ανάπτυξη περιλαμβάνει το υπάρχον εμπορικό κέντρο και επιπλέον χρήσεις για το κενό τμήμα του κτιρίου, οι οποίες αφορούν κυρίως σε χρήσεις πολιτιστικές (μουσείο), αναψυχής, παιδικής εκπαίδευσης - αναψυχής και γυμναστηρίου και δευτερευόντως σε χρήσεις εμπορικές και γραφειακών χώρων». Οπως έχει ήδη γνωστοποιηθεί, η Lamda Development είναι αρκετά πιθανό να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Πηγή www.kathimerini.gr